• kinik, yunancada köpek anlamındaki kyon sözcüğünden türemiş olan kynikos sıfatı kökenlidir. kynikos köpek gibi, köpeğe özgü" demektir. ancak bazı antik yazarlara göre kelimenin kökeni atina'da bulunan antisthenes'in ders verdiği kynosarges gymnasium'undan gelmektedir.

    oxford sözlükte "insanların iyi ve doğru nedenlerle değil, sadece kendilerine yarar sağlamak için bir şey yaptığına inanan insan" ve "iyi veya önemli bir şey olacağına inanmayan insan" anlamları verilmiştir.

    j. d. taylor'a göre " modern kinik yaptıklarının bir değeri olduğuna veya anlamlı herhangi bir politik vasıtaya sahip olduğuna inanmaz, bu yalın olguyu açıkça itiraf edemez. kinik bir çağda ütopya yıkım ve felaketle yer değiştirir, neşeli ve arsız bir şekilde hakikati arayan onaylama soğuk, asık suratlı bir moral bozukluğu ve narsizme geri çekilme durumuyla yer değiştirir".


    kaynak
    j. d. taylor negative capitalism:cynicism in the neoliberal era, winchester: zero books,2013, s.85
    öztürk, a., & çevik, c. (ed.). (2022). kavramlar tarihi: özgürlük (1. bs). doğu batı yayınları. s.86

  • ya da sinik
    fransızca cynique sözcüğünden.
    felsefede, sinizm taraftarı olan kişi ya da görüşler için hem isim hem sıfat olarak kullanılan sözcük.

    kinizm (sinizm, kinik ya da kuşkuculuk), sofist gorgias'ın ve daha sonra da sokrates'in öğrencisi olan antisthenes'in öğretisidir.
    ‎kinizm; zenginlik, güç, şöhret gibi istekleri terk edip her şeyden uzak yaşamayı benimseyen bir düşünce biçimidir.
    bir fıçıda yaşayıp elinde fenerle gezen "gölge etme, başka ihsan istemem!" diyen ünlü diyojen sinizmin ta kendisi sayılır.

  • kinik kişi kendisini; insanların niyetlerini değil eylemlerini önemseyen, neye erişmek istediklerine değil ne yaptıklarına odaklanan, gelecekte başarısızlığa uğrayabilecek vaatlere kapılmamak için geçmişin gerçekleşmemiş vaatlerini aklında tutan bir gerçekçi olarak tanıtır.

    gertz, n. (2022). nihilizm (m. tunçay, çev.; 1. bs). pan yayıncılık.sf,75.