• " 'avant-garde' teriminin kökeninin askeri vokabulere ait olduğu iyi bi linir. bu terim, savaş meydanına öncü olarak giren birlikler için kullanı­lırdı ve geriden gelen birliklere güvenli yollar açmak, yeni cepheler oluş­turmak, düşman tuzaklarını temizlemek ve bu amaçlar için ölümü göze al­mak, hatta gerekirse ölmek, yani kendi bireysel varlığını cephe gerisindeki yığınlar için feda etmek, askeri avant-garde'ın tanımlayıcı eylemleriydi.

    te­rimin orijinal içerikleri, sanat alanında mecazî anlamda da olsa büyük ölçüde muhafaza edilmiştir. anahatlarıyla, geleneğin sanatına karşı yürütü­len büyük modern mücadelede ön saflarda çarpışmak, sanatta yenilikler meydana getirmek, yeni estetik ideler yaratmak, geleceğin sanatçılarına ge­leneğin tüm yükünden kurtarılmış yeni bir sanatın ve estetiğin yolunu aç­mak, geleneksel kurumlaşmış sanatın yüksek zirvelerine tırmanabilme im­kânından mahrum bırakılmış kitleleri kendilerini yurtlarında hissedecek­leri yeni eserlerle tanıştırmak; ve bu uğurda, mecazî olarak, belki fiziksel varoluşunu değil ama, estetik varoluşunu veya sanatçı kimliğini tehlikeye atarak yaygın beğeninin onayıyla kendi idam hükmüne boyun eğmek; fakat bunu yaparken nihaî zaferin kendi lehine tecelli edeceğine yürekten sarsıl­maz bir inanç beslemek, kendi zamanının değilse bile gelecek çağın ve ku­şakların bu yeni sanatın veya sanat anlayışının damgasını taşıyacağının bilinciyle hareket etmek; kısaca bugün değilse bile yarın sanat ile hayatın zorla koparılmış bağının yeniden kurulabileceği yönündeki devrimci dü­şünceye tutkuyla sarılmak — işte tüm bunlar estetik bir avant-garde olmak için yerine getirilmesi gereken görevlerdir."

    hünler, hakkı. (2011). estetik'in kısa tarihi: modern kültür ve sanat üzerine felsefi bir araştırma (m. m. zorbay, ed.). doğu batı yayınları. sf.431.

2 entry daha