• (yine-yeni-yeniden: lütfen harflere takılmayınız.)

    1979 yılı sait faik öykü armağanı kazanan bir tomris uyar öykü kitabı.
    iki bolum; birinci bolum sekiz, ikinci bolum iki oykuden olusuyor,
    paylasmak icin kitabin 'pdf'ini aradim, bulamadim. sonra sesli kitap videolari buldum. okuyan oykuyu rezil etmisti, buraya almadim, dinlemenizi tavsiye de etmiyorum.
    70'li yillarin edebiyat dunyasini kasip kavuran bir kadin tomris uyar. o donemin en unlu ve en saygin iki edebiyatcisiyla evlenmis, diger ikisiyle asklari destan olmus. tek basina 'ikinci yeni'nin anasi, sembolu sayilabilir. bu bilindik seyleri ben yazmayayim, bir yazi koyayim, dilerseniz okuyun.
    tipik burjuva, guzel, akilli, duyarli, entelektuel....
    ne arasaniz var kadinda.
    bazi insanlar icin iyi ki erken olmus denilebilirse, bu, tomris uyar icin de gecerli olabilir. gerci cok da erken sayilmaz ama gorece erken; 62.
    bunu deme nedenim, ona yasanti, dunyaya bakis ve populerlik acisindan epey benzeyen cagdasi bir kadin sanatcinin (füruzan) artik gorunmez, duyulmaz olmasi. bu tur kadinlara yaslilik yakismiyor. (bkz: ölümsüz marilyn monroe)
    kitap hakkinda yazmak isterken yazarindan kopamadik bir turlu ama bu gerekliydi.

    kucuk burjuva hassasiyeti.
    evet, tomris uyar ve bu oykuler tam da bu tanimlamayla tanimlanabilirler.
    tomris uyar'in bu oykuleri yazdigi zaman dilimi, hemen 80 oncesi. turkiye'nin yine karmasa ile boguldugu yillar. bu sefer basrolde askeri vesayet de var. oykuler bu sikintili ortami modern dokunuslarla yasatiyor size.
    otobiyografik; kitap, hic roman yazmamis ve hep bunun arzusunu gutmus bir yazarin bilincindeki o arzuyu ve ilk romanlarin otobiyografik olma kacinilmazligini bize hep animsatiyor. bunlar hep, o hic yazilamamis ilk romana hazirlik. oykulerde ic sesiyle konusan bir kadin, ic ses kullanma teknigini basariyla kullanan bir tomris uyar var.
    bu oyku kitabinin 79 yilinda sait faik odulu almasi, belki de yazarin sahsinda, o yillarda onun magduriyetini yasayan butun sanatcilara verilmis bir oduldu. ne de olsa tomris uyar ismi, yukarida da sozunu ettigimiz gibi bir donemin simgesi, ta kendisiydi.
    kitapla ilgili biraz arastirma yaptiginizda hemen karsiniza cikacak ilk bilgiler, bukağı sozcugunun anlami ve bu sozcugun yürek sozcuguyle iliskisi olacaktir. bu nedenle bir kere de ben yazmayacagim. yalnizca bukagidaki o ozgurlugu yok eden gucu ve bu gucun insan uzerinde yarattigi gucsuzlugu, kitaptaki butun oykulerde derinden hissedeceginizin garantisini verebilirim.