• "piramit metinleri'nde karşımıza çıkan ma'at kavramı sonraki dönemlerde mısır siyasal düşüncesinde merkezi bir öneme sahip olmuştur. ma'at hem
    doğanın ve tanrıların hem de insan topluluklarının sahip olduğuna inanılan
    ortak işleyiş düzeninin adıydı."

    (bkz: isfet)

    kaynak
    ateş uslu, siyasal düşüncelerin toplumsal tarihi, cilt 1, sf.41, yordam kitap, 2021, istanbul.

  • normalde nordik mitolojiye düşkün olmama rağmen açık ara en sevdiğim tanrıçadır.

    adalet, hakikat ve ahengin genç bir kadınla temsil edildiği, sembolleri bir terazi ve devekuşu tüyü olan bir tanrıça. inanışa göre ölenlerin kalbi yani ruhlarının olduğu yer önce abubis tarafından maat'ın tüyüyle terazisinde tartılıyor. bir kesede kalp bir kesede tüy. kalp tüye denk ağırlıkta ya da daha hafif gelirse aaru'ya yani osiris'in krallığı olan cennete kabul ediliyor. kalp daha ağır gelirse ruhu daimi olarak yok ediliyor. yeniden doğum ve mahşer günü çok önemli tabii bu inanışta. kalbin tartılması seremonisinde maat için yapılan ritüeller de bir o kadar önemli.

    doğanın insan zihnine kaotik görünen düzeninin insanlar arasında sağlanabileceğini de vurgulayan bir konsepttir aynı zamanda. kendi açımdan bu inanış kendi yolum üzerine düşünürken beni zor şartlarda bırakacak olsa bile kalbime uygun hareket etmek konusunda motivasyonum düştüğünde merkezime dönmeme yardımcı oluyor.

    bir zamanlar bendeki yansımasına dair bir şey çizmiştim. çalışma masamın üstünde asılı durur ve benim için bir hatırlatıcı niteliğindedir. şuraya da bırakayım :)

    bir de çok sevdiğim bir ablamın aynı şekilde maat isimli bu konsepte ithafen yazdığı şarkısı bana bazı prensipleri hatırlatmada mantra niteliğinde, sık sık dinlerim kendimi kayıp hissettiğimde. kendisini zaten çok severdim, maat ile ilgili şarkı yaptığında garip bir sözsüz yoldaşlık hissetmiş ve çok heyecanlanmıştım. onu da buraya bırakayım :)

    "keep it light as a feather and fly away."