• icat ettiğim konsantre entelektüel mücadele biçimi.

    benim diyen iki insanı alıp bir kafese koyuyoruz. birinin sabrı tükenene veya bariz bir galip ortaya çıkana kadar açmıyoruz kafesi.

  • ahahah mantıklı bir yöntemdir. ancak kuralları açıklamak lazım.
    1- iki insan da kafese kitapları ve notlarını getirebilir.
    2- iki insan da fact-checker desteğini kenarda hazır tutar.
    3- kafes münazarası hakemin ilk soruyu soruşuyla başlar bir taraf diğer tarafa haklı derse yahut iki taraf da aynı metin üzerinde uzlaşırsa biter.
    4- uzlaşan taraflar 5'er puan, haklısın dedirten taraf 3 puan, haklısın diye taraf 2 puan, uzlaşamadan masadan kalkanlar ise 0 puan alırlar.
    5- ligler fikir grupları arasında ve fikir grupları şampiyonları arasında iki adet olacak şekilde düzenlenir. örneğin milliyetçilerin ayrı bir grubu vardır oradaki en iyi milliyetçi ile sosyalist gruptaki en iyi sosyalist ile ayrı bir ligde kapışır.
    6- sorular her yıl 10 adet olacak şekilde düzenlenir ve yılın ilk haftası ilan edilir. her ayın son haftasında ise şampiyonlar ligi münazaraları düzenlenir.
    7- yıl sonunda belirlenecek şampiyonun uzlaştığı metinler ve bu süreçte rakiplerinin şerhleri ve itirazları bir kitapta toplanarak baskıya gönderilir.

    daha fazla kural ve yöntem eklendikçe şahane bir youtube formatı doğabilir buradan.

  • dördüncü madde şikeye mahal veriyor, onu düzelttiğimizde olur bu iş

  • bu meseleyi ciddi ciddi düşünmek gerekiyor. bence şöyle yapılabilir. başlığı "km- ahlak nedir?" şeklinde açabiliriz. burada km kafes münazarası olduğunu herkese haberdar eder ve başlığı açan bu münazaranın taraflarını belirterek başlar.

    örneğin başlıktaki metnin ilk cümlesi "bu kafes münazarası x-ile benim aramdadır." şeklinde olur ve sorunsalı tanımlayarak devam eder. ikinci cümle "üzerine münazara yapılacak sorunsal tam olarak: ahlak'ın idrak edilebilecek ve en çok insanı kapsayacak şekilde nasıl algılanması gerektiği sorusudur." şeklinde olabilir.

    sonrasında başlayacak paragraf kişinin argümanıdır ve kişi istediği uzunlukta ve derinlikte yazar. ancak kural olarak kaynak gösterme zorunluluğu yine olmalıdır. her postlanmış girdi en az 1 kaynak göstermek zorundadır.

    bir diğer kural olarak tarafların satranç usulü karşıdan bir girdi beklemesi zorunluluğunun olmayışıdır. yani a kişisi sonraki okumalarından edindiği verileri ilgili başlığa yeni bir girdi olarak girebilir. ancak flood yasaktır.

    kafes münazarası taraflar uzlaştıkları bir metin ortaya çıkarabildikleri noktada biter, zaten amaç da budur. uzlaşılan noktalar: şuşuşu, uzlaşılamayacağında uzlaşılan noktalar şuşuşu şeklindeki bir metin, başlığı açanın, münazara ettiği ile özel mesajlar ya da girdiler üzerinden konuşarak anlaştığı bir metin olarak ve bu belirtilerek paylaşıldığında münazara bitmiştir. ancak her zaman yeni bir katılımcı uzlaşılan metin üzerinden tartışmayı sürdürmek hakkına sahiptir. ancak kafes münazarası doğası gereği iki kişi arasındadır ve taraflar anlaşamayana kadar yeni bir tartışmacının ilgili başlığa "bir taraf olarak" yazması yasaktır. bunun dışında fact checking ya da bir hatalı önermeyi kaynaklarını gösterme amacıyla girilen entryler meşrudur, gereklidir, faydalıdır.

    bunun dışında smell after rain'in önerdiği şekilde bir lig kurmanın çok uzun vadeli bir plan olduğunu düşünüyorum ancak bunu yönetim katından ilan etmeden, yazarlar tarafından geliştirilmesine de açığım. umarım yeni fikirlerin de katkısıyla okuyanın da yazanın da çok şey öğrendiği ve okurken eğlendiği bir format yaratabiliriz.

  • münazaraları bence takım ve bireysel olarak da ayırabiliriz. teke tek münazaralarda, konu ile ilgili verilecek 5 soru üzerinden değerlendirme yapılır. konu seçilir, sorular hazırlanır, ilk girdi konu ve taslak soruların yayınlanması olur. sonra anket yöntemi ile teke tek mi yoksa takım münazarası olmasına karar verilir. sorulara ekleme yapmak istenirse soru önerisi şeklinde paylaşım yapılır. en son münazara şekli karar verilince (takım-teke tek)münazara başlatılır. takım şeklinde olursa takım liderleri takımlarını açıklar. sorun veya soruya verilen cevaplar anket kurularak sözlük yazarlarının geneli tarafından değerlendirilir. değerlendirme sonucunda yorumlar yapılmaya başlanır.

    şike konusunda şüphe varsa zaten kimse münazaraya girmez. sürecin sağlıklı sürdürülebilmesi ve sürekliliğinin gelmesi için münazara amacının "haklı çıkmak değil, doğruyu birlikte bulmak" olduğu sürekli hatırlatılmalıdır.