• bernadette bricout kendisini şöyle tanıtır:

    julia kristeva yazar, psikanalist, göstergebilimci, benim de kültür hayatında başkan yardımcısı olduğum paris-7 diderot üniversitesi'nde fahri profesör. julia kristeva çok sayıda yabancı üniversiteden fahri doktora (honoris causa) sahibidir, sonuncusu
    israil'de 27 mayıs 2014'te hayfa üniversitesi'nden aldığı doktoradır. 2004'te, beşeri bilimler alanında nobel'e eşdeğer bir ödül olan holberg ödülü'nü, 2006'da hannah arendt, 2008'deyse vaclav havel ödüllerini aldı. kendisini "bulgar asıllı, fransız uyruklu ve amerikayı benimsemiş bir avrupa vatandaşı" olarak tanımlıyor. kozmopolit bir entelektüel. izlediği yolu en güzel tanımlayan şey, ülkeler, kültürler, disiplinler ve türler arasında sınırları aşmasıdır. parolası mı? "içimde yolculuk ediyorum . " kristeva hep yoldadır.

  • 1960'larda intertextuality (metinlerarasılık) tabirini akademik literatüre kazandıran kişidir. postyapısalcılığın önemli kavramlarından biri olan metinlerarasılık ekseninde, metinler tek başlarına duran ve lineer mahiyette üretimler değillerdir. yani, new criticism (yeni eleştirici) akımının bir nevi antitezi gibidir intertextuality; bu eleştirel kurama (metinlerarasılık) göre metinler, çağdaşı ve/ya öncesinde üretilmiş başka metinlerden ve sosyokültürel bağlamlardan soyutlanarak incelenemez. elbette antik zamanlara kadar bu konunun izleri sürülebilir ve bu isim konmadan evvel ferdinand de saussure, mikhail bakhtin ve roland barthes gibi isimler aslında bu bağlamda teoriler üretmişlerdir ama bu terim, kristeva'nın icadıdır. kendisi, sadece bu ismi koymakla da kalmamıştır; mühimsenesi bir boyutta geliştirmiştir de.