imposter sendromu

[linkler]
  • imposter syndrome, kişinin yeteneklerinden, zekasından ve başarısından şüphe duyması halidir. türkçe'de "sahtekarlık sendromu" olarak da geçen psikolojik fenomenin bu ismi, insanda yarattığı sahtekarlık hissiyatından kaynaklanıyor. ironik şekilde, hali hazırda yüksek mertebelerde bulunan, başarılı ve yetkin insanlarda ortaya çıkan bu sendrom; kişinin başarılarını tesadüflere dayandırmasına, "yeterince" yetenekli ve başarılı olmadığına inanmasına sebep oluyor.

    ımposter sendromunun bir çok çeşidi var:
    1. mükemmeliyetçiler: başardıklarını yeterli görmeme hali buradan kaynaklanıyor.

    2. doğal deha inancına sahip olanlar: bu türe dahil kişiler, diğerlerinin çok da çaba sarf etmeden doğuştan sahip oldukları özelliklerle başarı kazandığına inanır ve kendilerinin başarılı olmaları için emek ve zaman harcamaları gerekirse kendilerini sahtekar gibi hisseder, bunun gerçek bir başarı olmadığını düşünürler.

    3. uzman türündeki kişiler: yeterliliklerini, neyi ne kadar bildiklerine göre ölçerler. bir konu hakkında her şeyi uzman düzeyinde bilmediklerini fark ettiklerinde sahtekarlık hissi baş gösterir.

    4. süperkişiler: aynı anda kaç farklı işi başardıkları, asıl başarılarını belirleyen kıstastır. pek çok görevlerinden birini bekledikleri düzeyde başaramamak yetersizlik duygusunu getirir.

    5. solistler: bu kişilerin başardıklarına inanmaları için görevin bütün adımlarını tek başlarına yapıyor olmaları gerekir. bu sebeple yardım istemezler ve yardım aldıkları takdirde başaran ve görevi yerine getiren artık onlar değildirler.

    kaynak: impostersyndrome
    sahtekarlık sendromu