hi ne olabilir?

[linkler]
1 entry daha
  • buradan izleyebileceğiniz videosunda sabine hossenfelder ai collapse (yapay zeka çöküşü) konusunda bizleri bilgilendiriyor. peki nedir bu yapay zeka çöküşü? yapay zekanın insan rehberliği olmadan kendi üretimlerini tekrardan çalışarak ürettiklerinin çok kötü oluşu ve gerçekçilikten gittikçe uzaklaşışı. eğer bir insan gözetimi ya da daha doğru ifade ile çıtası olmazsa ai kendiliğinden daha yüksek bir ifade formu üretemiyor şimdilik. peki bunu niçin başaramıyor? yanıtını roger penrose'un dahi merak ettiği bir soruyu yanıtlayamıyor zira: how random random is?

    ai kendisine belirli bir malzeme verildikten sonra random atarak ilerlemeye çalışıyor ancak ürettiği "random"lar fazla random. böyle olunca da alakasız çeşitlenmeler ortaya çıkıyor. insan zekasının kafadan elediği ya da düzensiz olacağı için hiç aklına bile getirmediği şeyleri sürekli verili olanların üzerine ekliyor ancak ortaya korkunç sonuçlar çıkıyor.

    bilginin bu denli arttığı ve yapay zekanın verili materyali tükettiği bir ortamda yeni ve sağlıklı düzenlemeler üretebilenlerin -sanatçı, düşünür- becerilerine çok ihtiyaç olacak. bu becerilerin en temeli ise yazmak. ancak rastgele yazmak değil, gerçekten bir düşünce akışı içinde, cümleleri ve akışı düşünerek, yeni bir şeyler söyleme gayreti içinde yazmak.

    ilgili videoyu izlediğim zaman aklıma bir üst girdideki yazı geldi. türkçe yapay zeka geliştirilmeye çalışıldığında -bugün gpt4'ün ingilizce performansının açıkça türkçe performansından iyi olduğu dikkate alındığında- bakılacak yerler yüksek kaliteli üretimlerin toplandığı yerler olacak. ekşi, uludağ vs sözlükler bunun için iyi bir örnek olarak görünüyor olabilir ancak yapay zeka geliştiricilerinin de kaçmaya çalıştığı şeyi temsil ediyorlar daha çok: "garbage in garbage out".

    iqsözlük'ü kurarken bizim de amacımız buydu zaten. bir çıta belirlemek, metinlerin düşünülerek yazılmasına teşvik etmek. test diye başa koyduğumuz ufak oyun bunun basit bir parçası aslında.

    hasılı kelam, yapay zeka çağında gerçek insan fikrine, arayışına, yaratıcılığına her zamankinden daha çok ihtiyaç var. umarız bu dalgayı sözlükle birlikte yakalayabiliriz ki ülkede gerçekten yüksek kalite kaygısıyla metin üretenlere (kendimizden başlayarak) gerçek bir gelir sağlayabilelim. (bkz: iqsözlük nasıl bir gelir modeli planlamaktadır?)