• sistematik müzik sanatı içerisinde, bir matematiğe sahip, belirli bir düzeni veya düzensizliği olan, müzik sanatının çeşitli unsurlarını (nota,ritim, vs.) barındıran müzik yapıtının yaratımıdır.

  • bana göre , beste yapmak duygularını paylaşabilmek, yarattığın dil sayesinde karşı tarafa , yaşadığın duyguyu hissettirebilmek.

  • beste yapmak konusunda düşünenlere john zerzan'ın gelecekteki ilkel (kaos yayınları, 2013) kitabının 7. bölümü olan tonalite ve totalite'yi (s.145) ısrarla öneririm. kitabın tamamını elbette öneririm. beste gerçekten senin besten mi, paylaştığın hisler gerçekten kağıda döktüğün notalara sığıyor mu bir düşünmek lazım. duyduğunu bu kalıplar dışında ifade edebilir misin sorusu aklın bir köşesinde, beste yapmak niyetinde olanlar için bu bölüm üzerine düşünmek ufuk açıcı olacaktır diye düşünmekteyim.

    bölümün son paragrafından alıntı:
    "tıpkı dil gibi, tonalite de tarihsel olarak özgürlük karşıtı oluşuyla karakterize olmuştur. bizi tonal yapan toplumdur; tahakkümün tüm gramerlerinin aşılması ise, ancak böylesi bir toplumun bertaraf edilmesiyle mümkün olacaktır. "

    kitabın bu bölümünü okurken dinlenebilecek önerim:
    estas tonne - internal flight

  • beste yapmak konusunda sayısız yazı ve makale olsa da beste yapabilen insanların beyin fonksiyonlarının "normal" insanlara göre farklı olduğu hepsi tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. nitekim;
    "pek çok insanda müziksel aktivitenin oluşumu, sağ yarıkürenin ortasında yer
    alır. yalnızca müziğin elemanlarından biri olan ritim, sol yarıkürede yer almaktadır." *

    tezinin benim açımdanda kabul edilebilir bir yanı olduğunu söyleyebilirim. monofonik, polifonik ve homofonik yapıdaki müziği bir kır sessizliğinde ya da çok gürültülü bir ortamda düşünebilen bir insan, müziği kafasının içinde sayısız enstrümanla ortaya çıkarabilmiş demektir.
    söz yazmak zor olsa da; sözlü ya da sözsüz bir beste yapabilmek.
    müziği, müzik yapan bu diye düşünüyorum.

    kaynak: * sylwester, r. (1995). "a celebration of neurons an educator's guide to the
    human brain", association for supervision and curriculum development,
    virginia.

  • beste hakiki bir hissi başkasına anlatmak istiyorsa 'duende' lazım.

    lorca'nın deyişiyle: insanın kanını tozdan cam gibi tutuşturmalı, anladığımız bütün tatlı geometriyi reddetmeli. ne haritayla, ne disiplinle ulaşılmalı duende'ye.

    (bkz: duende nedir?)