• 8 mart dünya kadınlar günü her 8 martta uluslararası kutlanan, birleşmiş milletlerce tanınmış ve tanımlanmış bir gündür. kadın haklarını savunmak, cinsiyet eşitliğini vurgulamak, bu konuda sosyal bilinci artırmak esastır.

    dünya kadınlar günü'nün köklerinin 1908 yılında new york'ta kadın işçilerin sendikal haklar ve oy hakkı için yaptıkları mitinglere ya da rusya'da çarlığın yıkılmasına yol açan şubat devriminin 8 mart günü yapılan kadın yürüyüşleri ile başlamış olmasına dayandığı sanılmaktadır.

    ınternationalwomensday.com 2023 kadınlar gününün temasını "embrace equity" olarak duyurmuştur.

    kaynak
    kaynak2

  • saçmadır.

    bir kadın olarak kutlanmasından nefret ettiğim günlerin başını çeker.

    şimdi kadınlar günü dediniz kutladınız diye "kadın" olduğumuzu hatırlamak/hatırlamaları? içinde "kadın" olan her şey, "kadın hakları" gibi.

    erkek hakları yok mesela ama hayvan hakları var, çünkü korunmaya ihtiyaçları var.
    kadınları ayrıştırmak niyetiyle yapılan her girişimi gereksiz ve amaçsız bulduğum doğrudur.

    kaynak: 25 yıllık "kadın" hayatım

    edit1: benden sonra yazılmış entryleri okudum. elbette hepiniz haklısınız, fikirleriniz ve düşünceleriniz geleceği aydınlatsın. fakat benim sitem ettiğim kısım tam da sizin ele aldığınız konuların kaynağını içeriyor. seçme seçilme hakkı dahi bazı "kadınların" uğraşları sonucu verilirken, erkeklerin doğar doğmaz bu hakkı kazanmalarına kızgınım ben.
    fıtrat başka ama bir çocuğu cinsiyetine göre büyütmek yerine insan gibi büyütmek sizin gibi düşünceleri olan nice insanın yaşadığı bir toplum inşaa etmek demek benim için.
    bugün sizlerlerle yarın onlarcasıyla, insanın; önce insan, sonra cinsiyet vs. kavramlarıyla ele alındığı bir yarınımız olması temennisiyle. esen kalın.

    dipnot: kızgınlıkla konuştuğum gibi yazdığım bir entrydir, mantık aramak, cümleleri anlamak yerine; konuya dikkat çekmek amaçlı olduğunu belirtmek isterim. teşekkürler.

  • kadınlar günü öyle "çevgililer günü" gibi bir gün değildir, saçma değildir. hele türkiye'de hiç değildir. bugünü layığıyla kutlayan kimse kadınların bebek gibi, kedi yavrusu gibi korunmaya muhtaç varlıklar olduğunu düşünerek bunu yapmıyor.
    haklar yalnızca korumaya muhtaç acizler, zayıflar için savunulmaz. ezilen her kesim için savunulur. bu dünya ne yazık ki doğuştan gelen özellikleri, cinsiyetleri, yönelimleri, renkleri, milliyetleri sebebiyle ezilen insanlarla dolu. ve evet birilerine onların hakları eşitlikleri hatırlatılmak zorunda.

    bu ülkede her gün kadınlar ölüyorsa, tacize uğramamış bir tane bile kadın yoksa, eril zihniyet her gün kadını aşağılamaya, varlığını, gücünü ve özgürlüğünü inkar etmeye çalışıyorsa kadınlar da konuşmak zorunda.

    ha bu arada; yüz sene önce o kadınlar seslerini çıkarmasalardı "nah" almışlardı seçim haklarını.

  • itirazı anlıyorum, ancak hatırlamakta fayda var. yakın zamana kadar (şimdi de etkilerini gördüğümüz) büyük bir adaletsizlik vardı. kadınların hakça eşitliği sağlamak için bir sürü çile çektiği bir gerçek.

    bu hakları fedakarlıkla kazananların emeklerini hatırlamak, bu çabaya saygı göstermek ve kadınların erkek hegemonyası tarafından istismar edilmemesi için bu gibi anmalar önemli.

    biliyoruz ki; kadın ve erkeğin adalet önündeki ve sosyal alandaki eşitliği, sağlıklı bir toplumun şartıdır. bunu, kendini uygar sayan her kadının ve erkeğin savunması gerekiyor.

  • kutlayıp anmadığınız, ataerkiyi ve her şeyi kendi haline bıraktığınız takdirde hayal ettiğiniz eşit dünyaya kavuşmanız, kızdığınız adaletsizliği sona erdirmeniz mümkün olmadığından ve mümkün olana dek bağırmamız gereken gündür. sonra hepimiz susabilir ve hep birlikte böyle bir "gün" olmasını saçma bulabiliriz.