2 entry daha
  • #7282 şimdi burada bir tartışmalı argüman,

    a. "fiziksel görünüş kadınların "attractiveness" olarak tanımladıkları şeyin yüzde beşi falandır, iddia ediyorum. kadınlar bu şekilde eş seçmiyorlar, öncelikle."

    "physical attractiveness plays a crucial role in mate choice for both men and women. this is reflected in visual attention: people immediately attend towards and look longer at attractive faces, especially when they are motivated to find a partner"[1] şimdi sadece bu çalışma bile insanların çekicilik dedikleri şeyin %5'ten çok daha fazla olduğunu göstermeye yeter. insanlar güzel insanların sadece daha çekici değil aynı zamanda daha ahlaklı, daha iyi niyetli, daha çalışkan olduğunu düşünüyorlar. ahlakın estetik standartları var ve bunun önemimini küçümsemek bize hiçbir şey kazandırmaz. yukarda verdiğim araştırmada güzel olarak tercih edilenlerin date sonunda da tercih edilebilirliklerinin devam ettiği görünüyor. yani yakışıklı/güzel biriyle randevuya çıkanlar o güzel insanların aynı zamanda güzel insanlar da olduklarını düşünmüşler, ne tesadüf. atalarımızın bile bu konuda güzel bir sözü var güzeli sevmek kolaydır diye. o yüzden fiziksel çekicilik (bkz: aşk nedir?) başlığında da görebileceğimiz üzere en önemli değişkenlerden biri.


    iki tane de hatalı meseleyi ele alış tarzı var.

    1- "mantıklı olan hırsızı yakalayıp yargılamaktır takdir edersiniz ki."

    öncelikle (bkz: determined a science of life without free will) sonralıkla (bkz: sapolsky & mitchell özgür irade münazarası). özgür iradenin olması mümkün görünmediği gibi özgür iradenin olmadığını iddia eden en güçlü isimlerin de sapolsky karşısında nasıl bir halde olduğunu izleyebiliriz. eğer determinist ve materyalist bir evren ile yüzleşebilecek kadar cesursanız bunun doğal sonuçlarından biri kimsenin hiçbir şeyden sorumlu olmadığıdır. hiçbir başarı size ait değildir hiçbir başarısızlığın size ait olmadığı gibi. hiçbir "iyi" davranış -mesela noel babanın evinize girip hediyeler bırakması- ve hiçbir kötü davranış - mesela hırsızın evinize girip sizden hediyeler alması- sorumluluk yaratmaz. istisnasız tüm davranışlar kendilerinden önce gelen biyolojik ve kültürel süreçlerin doğal sonucudur ve bu biyolojik ve kültürel sürecin hiçbir yerinde tercih "ben" dediğiniz ahlaki özneye kalmaz. bu haliyle bir sorunla karşılaşınca "bunlardan iki tanesini taksim meydanı'nda asacaksın bak bir daha yapabiliyorlar mı!" yaklaşımı ne yazık ki işe yaramamıştır ve asla yaramayacaktır. toplumun iş birliğini bozacak davranışlar sergileyen insanları cezalandırmak yerine onların bu davranışı gerçekleştirmesini sağlayan koşullar üzerine düşünmeli ve bunları çözümlemeliyiz. inceller iğrenç karakterler gibi görünürler, ancak o kadar aşağılanmanın sonucunda acaba diğer insanlar nasıl karakterler sergilerlerdi? bu insanların beslenmesinde, yaşadığı ortamda, maruz kaldıkları sosyal medyada neler var? kültürleri nasıl? bunları incelemeden insanları hapse atalımcılık bir gün tüm toplumun kapatılmasına yol açar.

    2 -"kadın paylaşım sorunu"nu dört bin yıldır çözemedi gerçekten erkekler. inanılmaz.

    buna epey şaşırdım. neden bir sorunu sadece erkekler çözmeli ki? feminizm bu düşüncenin neresinde? erkeklerin incelleşmesinin temel sebebi kadınlarda yaygın bir şekilde görünen hipergami. inceller bunun sorunlu bir yaklaşım olduğunu söylüyorlar ancak haksızlar. insan türünün evrimleşmesinde ve bugün doğayı kontrol altına alabilmesinde en önemli etkenlerden biri kadınların zeki, becerikli adamları seçmesidir. üstelik insan dişisi doğası gereği seçimlerinde çok daha dikkatli olmalıdır zira insan yavrusu kolaylıkla ölebilen bir varlıktır. yani kadınların hipergamisi aslında çocuklarına verdikleri değerden gelmektedir ve bence bu tamamen anlaşılır olmanın ötesinde takdir görmesi gereken bir davranıştır. evrim kadınlara bazı erkekleri eleme hakkını vermiştir bunun kullanılması değil kullanılmaması yanlıştır. erkeklerin tek başlarına bu sorunu çözebilmeleri için kadınların erkek çok eşliliğini desteklemesi gerekir. bunun bedeli de en aşağıdaki kadınların -yoksul, eğitimsiz, çirkin - fuhuşa mahkum edilmesidir. zira seçilecek kadınlar iyi erkeklerin yanlarında kümelenirken seçilmeyecek olanlar -ya da bu büyük seçilmeyen erkek nüfusundan faydalanmak isteyenler- doğrudan fuhuşa yönelecek. bugün dünyanın adım adım ilerlediği nokta da zaten burası.

    benim argümanım iki kısımdan oluşuyor. birinci kısımda esas olan bu sorunun fark edilmesi. kadın-erkek arasındaki bu güncel sorunun farkına varmaz ve incel kültürünün türkiye'ye de gelmesine izin verirsek bir adam çıkıp sokakta 10 kadın öldürdükten sonra o adamı asmakla tatmin bulmaya çalışırız. esas yükümlülük sorunun buraya tırmanmasına izin vermemektir.

    ikinci kısımda ise kadın erkek ilişkileri üzerinden kültür ile evrim arasındaki çatışmaları açığa çıkarmaya çalışıyorum. yani elimizdeki fikir kadınlar şöyle erkekle böyle değil, insan evriminin getirdikleri ile bizim burada ürettiğimiz kültür arasındaki farklar toplumda gerilim yaratıyor. bugüne kadar olan tarihte böyle bir sorun ortaya çıktığında evrimi değiştirmek -ya da o zamanların anladığı şekliyle insan doğasını- mümkün olmadığından yasalar buna göre düzenleniyordu. bugün ise elimizde insan evrimini yönetebilecek aletler de var. bu da sorunu bir seçim sorununa getiriyor. insanların hormonlarına, niyetlerine, beyinlerine, kültürlerine doğrudan müdahale ederek mi bu sorunu çözeceğiz yoksa evrimsel mirası sırtlamaya devam edip alternatif bir bakış açısı yaratmaya mı çalışacağız? eğer teknolojinin ve ilaçların sorunu çözmesini isteyeceksek ya erkeklik denen fenomenin ayarları ile sonucunu tam kestiremeden oynamaya başlayacağız ya da seks robotlarına yatırım yapacağız ki bunların ikisi de bence korkunç çözümler. bir kere polis gücünü mecburi kılar. biyo-politikada tamamen sınırsız olmanın da yan etkileri vardır. (bkz: biyomuhafazakarlar biyoilericiler tartışması)

    yok eğer sorunu evrimle barışık bir şekilde çözeceksek meseleyi ele alış biçimimizi yani bütün bir insan kültürünü yeniden düşünmeye ihtiyaç vardır ki aslında içinde yaşadığımız çağ da bunun çağı. bu sebeple ben sorunun kültürel bir paradigma kayması yaratma hedefiyle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.


    kaynak
    1- https://rdcu.be/drsVv

3 entry daha