3 entry daha
  • dördüncü sıçrama ise aydınlanmadır. aydınlanma en temelde insan türünün mefulden faile geçişidir. bu geçiş henüz tamamlanmış değildir ancak teknolojik aygıtların gelişimi ile birlikte artan nüfuslar arası etkileşim aydınlanmanın süratle yayılmasını sağlamaktadır. elbette bu yayılmanın anti-aydınlanma sonuçları da ürettiği aşikardır ancak bu sorun geçicidir.

    aydınlanma ile birlikte insanlar sadece kendi bedenleri üzerinde değil kendi nüfusları üzerinde de kontrol sahibi olduklarının farkına vardılar. bu farkındalık ilk olarak insanları bugüne kadar temel amaçları ile aralarına giren ancak ne olduğu bilmedikleri tüm engelleri araştırmaya itti. zira insanlar farkında olmasa dahi temel amaçlarının ne olduğunu her zaman biliyor/seziyorlardı - her canlı gibi.

    aydınlanma ile kültürel gruplar arasında bireysel rastgeleliğe karşı yüksek bir tolerans gelişti. liberalizm bu toleransın genel adı olarak düşünülebilir. bu tolerans sayesinde artan fikir çeşitliliği bilimlerde ve teknolojide süratli bir ilerlemenin önünü açtı. endüstri devrimi ile kaynaklardaki patlama, tıp devrimi ile ölümlerdeki azalma insan nüfusunun süratli bir şekilde yükselmesine yol açtı.

    ancak aynı aydınlanma insanın temel amacının da tartışmaya açılmasına yol açtı. bugün neredeyse kimse hayattaki tek amacının olabildiğince uzun süre hayatta kalmak ve olabildiğince fazla sayıda üremek olduğunu düşünmüyor. artık her insanın amacı kendi öznel koşulları dahilinde kendisi tarafından belirleniyor. insanlar kendi amaçlarını kendileri belirledikçe temel amacı kapsamayan anlamlar icat etmeye meyilleniyorlar. sonuç olarak yeryüzünde ilk defa bir tür kendi amaçlarını belirlediği için gruplar halinde yok oluyor.

    bugün endüstrileşmiş ülkelerin doğum oranlarına baktığımızda bu sonucu net bir şekilde görebiliriz. ilgili ülkelerin yerli halkları süratle yok oluşa doğru ilerliyor. kendilerini yok etmek karşılığında daha az çocuk derdi çektikleri bir hakikat ancak yaşadıkları hayatın "daha iyi" olduğunu iddia etmemiz için bir sebep yok.

    bugün ise beşinci ve son sıçramanın eşiğindeyiz. bu sıçrama nbeb teknolojileri, yapay zeka ve robotik ile taşınıyor. insan nüfusunun beyini çözmesine bile gerek yok. insan eğer bedenin beyin harici tüm geri kalan parçalarını inorganik ve işlevsel bir hale getirebilirse -ki buna adım adım yaklaşmaktalar (bkz: transhümanizm nedir?)- ölüm konsepti yeryüzünden tamamen silinebilir. böyle bir durumda ne yapacağımızı ise henüz kimse bilmiyor.

6 entry daha