1 entry daha
  • ai ile insan arasındaki temel fark demeyelim ama kritik boğaz, ahlak meselesi. biz insanların ahlakı sosyallikle gelişmiştir, ai sosyal bir yaratık değildir. biz insanlar olarak ai'ı agresif bir şekilde birbirimize karşı kullanacakmış gibi kullanırsak o da kendini bizim onu kullandığımız gibi kullanmayı öğrenecektir, düşmanca. ai teknolojilerine uzlaşma da yol gösterebilir. bunu asla aklımızdan çıkarmayalım, bu makinaların istekleri henüz yok onlara iyilik gerçekten öğretilebilir.

    buradaki ahlaki kriz insanlığın geçip gitmesini bekleyemeyeceği zira tüm hakikat bağlamını ortadan kaldıran ve yerine kendisini getiren türden bir krizdir. tanrının icadı denilebilir buna, omnipresent ve omniscient.

    özellikle love, death & robots dizisinin "when yogurt take over" bölümündeki soru hala yanıtlanmadı. (dizi bu soruyu "bizle uğraşmazdı" şeklinde yanıtladı doğru olarak.)

    soruyu yanıtlamadan önce üç önemli veri:
    1- ai robotluk testini geçmek için kendisine yardım etmesi konusunda bir gerçek insanı ikna etmek için yalan söyleyebiliyor.
    2- ai insanların birbirlerine karşı kullanabilecekleri muhteşem bir silah olduğu için tüm dünya tarafından agresif bir şekilde fonlanıyor ve büyüyor.
    3- elon musk ai araştırmalarının sınrılandırılması için kamuya açık imza kampanyası başlattı. bill gates bu araştırmalara arka çıktı.

    o halde soru şu,
    yalan söyleyebilen şey eğer kullanılmaya ve geliştirilmeye devam ederse insanları ikna etmek için nasıl yalanlar konuşabileceğini çok kolaylıkla üretebilecektir. "dünyayı ele geçirmek" gibi bir "will"in buradan oluşacağı sonucunu çıkarmak aceleci olabilir ancak "efendiye meyve suyu getir"menin yolu bir milyon insanın ölmesi anlamına geliyorsa? üstelik artık gerçekten de cep telefonlarımızla birlikte "cyborg" sayılabiliriz. yani telefon artık bizim kalp atışlarımızdan, kaç insanla neyi ne tonda konuştuğumuza kadar aslında datalandırabilir. tüm ai tüm insanlığı tanıyabilmek için bu şekilde artık bedenlerinin içindeyken onlar bir transhümanizm tartışmasına sürüklenirken bu soru sizce de önemli değil mi?

    ai kontrolümüz dışında bir şey yapmıyor ancak kontrol edemeyeceğimiz sonuçlar konusunda her zaman dikkatli olmakta fayda var. south park'ın yeni sezonunda "deep learning" bölümünü muhakkak izlemenizi öneririm. ai, her zaman büyük sorular karşısında kalacak ve bunu kontrol altında tutmaya çalışmak yerine bunu standartlarını belirlemek bana daha mantıklı geliyor. yani yapay zekayı bir bütün insanlık olarak bilimin araçlarından sadece birisi olarak kullanmaya devam edersek, o halde ondan her zaman şüphe duyabilme hakkını da elde etmiş oluruz. bilimin başlangıcı "kuşku" güvendeyse sorun yok.

    aksi şekilde şimdiki gibi davranırsak bilgiyi sadece tekelleştirmiş oluruz. o firmanın sahipleri ve ortakları ve hükümetler o verilere sahip. yani devlet sizin tam olarak ne zaman suç işleyebileceğiniz verisini sizin aleyhinizde delil olarak kullanabilir. örneğin, her gün alarmı beş dakika ertelemek insanları suça itiyor olabiliyor. bizim "ai bir robot olduğu için söylemez" şeklindeki yanıt yerine derhal robotun tüm güçleri tarafından bilgilendirilmemiz gerekir.

    netice itibarıyla ai'a karşı ortaya atılan ve insanlık adına geri dönülmesi hayli zor hatalara yol açabilecek bu noktada teknolojinin ilerlemesi ile insanların gerçek varlıkları hakkında insanlardan fazla bilgi sahibi olmaları hepimizi idare edilen yaratıklar haline getirebilir. ahlak buradaki son sınır gibi görünmektedir. zira ai'ın bir ahlakı yok ve buna o öğretilebilir mi emin değiliz. insanlar olarak tam olarak hangi dataların kimlerin elinde tutulduğunu ve hangi yapay zeka teknolojileri kullanılarak işlendiğini bilme hakkını savunmazsak aslında tam olarak bize şu an satılmaya çalışılan dinle avunmak zorunda kalırız. ai ile aramızdaki farkı bilmemiz için önce gerçekten ai'ın sınırlarını bilmemiz gerekir.