• hobbes, kant, locke ve rousseau gibi düşünürlerin kullandığı devletin ya da sapiens örgütlenmesinin nasıl ortaya çıktığını düşünmek için kullanılan bir fikir deneyi. yani insanların devleti nasıl kurduklarını düşünmeye başlarsanız bir geçiş varsaymanız gerekir. bundan öncesi devletsizdi bundan sonrası devletlidir diye. bu geçişin de bir toplumsal sözleşme ile kurulduğunu düşünmek güzel bir başlangıç noktası teşkil edebiliyor.

    ancak yukarıda sayılan düşünürler dahil böyle bir şeyin gerçekte olmadığını bilmekte ve beyan etmektedirler zaten. toplumsal sözleşme meselesinde esas önemli olan dworkin'in de belirttiği gibi "sözleşmeyi esas olarak fiili ya da varsayımsal bir uzlaşma değil, insanların ahlak bakımından eşit olmalarıyla ilgili belli ahlaki öncülleri değerlendirmemizi sağlayan bir araç olarak görmeliyiz."

  • rawls'a göre "toplumsal sözleşme düşüncesi iki farklı amaca hizmet edebilir: ya bir politik meşruiyet içeriği üreterek ya da vatandaşların politik zorunluluklarının bir açıklamasını sunarak."

    kaynak
    rawls,j, politika felsefesi üzerine dersler, çev. nuri cumhur özkaya, nora yayınları,istanbul, 2022, sf.48