• ------yorumlanarak özetlenmiş çeviri----

    erdoğan'ın 1.100 odalı ve 300.000 metrekareye yayılmış sarayı türkiye'nin gerçek durumunu gözler önüne sermesi için iyi başlangıç.

    erdoğan aynı anda hem parti lideri, hem cumhurbaşkanı, hem bakanlar kurulu başkanı, hem merkez bankası başkanı hem ysk başkanı hem ordunun başkomutanı hem baş ekonomist hem de dış işleri politikasının tek karar vericisi.

    batıdan tamamen bağımsızlık ve heterodoks bir ekonomi politikası izlediğini belirtiyor. ancak bağımsızlığın batıdan değil dünyadan olduğu üstelik bu bağımsızlığı dengelemek için türkiye'yi sürüklediği yeni bağımlılıkların batı ile yakın olmaktan çok daha karanlık olduğu görülüyor. katar, mısır, müslüman kardeşler, bae, rusya gibi ülkelerle geliştirdiği ilişkiler türkiye'nin medeniyet misyonunun müslümanlık-güçte kalma misyonu ile değiştirildiği söylenebilir.

    ancak yine de kaybedeceğinden emin olmak zor. 10 milletvekilliği ve yerel seçim, 2 cumhurbaşkanlığı seçimi 3 tane de referandum kazandı. kitlesel eylemlerden (gezi parkı, cumhuriyet mitingleri), yozlaşma skandallarından (17-25 aralık dosyası, sedat peker açıklamaları, cevheri güven dosyaları) ve sinsi fetö hareketlerinden darbe girişimi dahil olmak üzere yıkılmadığı gibi güçlenerek çıktı. bu sebeple her ne kadar anketler erdoğan'ın aleyhinde görünse de türkiye içn hiçbir şey çantada keklik değil.

    türkiye'deki toplam medyanın toplamda onda biri erdoğana nötr ya da karşıt. 200.000 kişinin cumhurbaşkanına hakaretten davası var. üstüne yeni yasayla birlikte "yalan haber" yaymak da suç kapsamına girecek. öte yandan hdp'nin başkanı demirtaş içerde, erdoğan'dan istanbul'u alan imamoğlu içeri alınmaya çalışılıyor, tüm parti liderleri tedirgin ve sokak ortasında infazlar artık ülkenin rutinlerinden oldu.


    erdoğan suriye savaşına müdahil olunarak ordunun hareketinden de güç devşiriyor. böylece kendisinin gerçek bir savaşın içinde olduğunu ve kendisine destek verilmemesinin doğrudan türk ordusunun başarısızlığına yol açacağı algısını yaratıyor. aynı şekilde iha-siha'ların da bu kadar dokunulmaz olmasının sebebi bu.


    türkiye'nin güçlü bir demokrasi geleceği var ve seçim sonuçlarına göre tekrar öngörülebilir bir ülke olabilir. ancak bu türkiye'nin en önemli seçimi, zira eğer erdoğan'ın yerleştirdiği patronaj sistemi eğer 5 sene daha devam ederse buradan geri dönüş olmayabilir.
    türkiye'ye ne olursa bundan dünya etkilenecek. ukrayna savaşı türkiye'nin önemini gösterdi. ayrıca avrupa için türkiye savunmanın ilk safhası ve kesinlikle güvenilir değil.

    türkiye son on yılda 100 yıllık tarihinin en yoğun dönemlerinden birini yaşadı. rekor sayıda mülteci, terör saldırıları, pandemi, darbe girişimi. ancak gittikçe büyüyen en önemli tehlike diyebileceğimiz şey ise ekonomi.