• jülyen ve gregoryen takvimlere göre yılın yedinci ayıdır.

    kökeninin arapça veya aramice 'tammuz' sözcüğünden geldiği sanılır. arapça "rumi takvimin beşinci ayı" manasındaki kelime, aramice/süryanice "arami/süryani takviminin dördüncü ayı" anlamındadır.
    akatça'da "tammuz" bir babil tanrısının adı olarak geçerken kelimenin sümer kralı "dumu-zi"den geldiği de sanılmaktadır. dumuzi aşk, doğurganlık ve savaş tanrısı inanna'nın eşidir. kendis, inanna tanrılar tarafından yerin altına hapsedildikten sonra yüceltilip tanrılaştırılmıştır. dumuzi'nin yer aldığı sümerce metinler, çoğunlukla cinsellik ile bereket arasında bağ kurmuş, dumuzi daha sonra tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde tanrısal güç olarak anılmaya başlamış ve kendisinden 'çoban' diye bahsedilmiştir. tarımsal verimliliğin artıp hayvanların ürediği bu bereketli ayda çoban dumuzi'ye adaklar adandığından sümer tanrısı bu ay ile ilişkilendirilmiştir.

    sözcüğü içeren ilk yazılı eserin 1300 yılından önce yazılan mukaddimetü'l-edeb olduğu sanılır.

    türkçe kökenli olarak bu aya "orak ayı" yahut "ot ayı" denilmekte, gregoryen takvimdeki adı "july" ise roma imparatoru julius caesar'dan gelmektedir.


    kaynak:
    1. nisanyansozluk

    2. tarih

    3. etimoloji