• "senatus populusque romanus" kısaltması. cumhuriyet döneminde ortaya çıkmıştır, roma senatosu ve halkı anlamına gelir. öyle benimsenmiştir ki imparatorluk zamanlarında bile vazgeçilmemiştir. günümüzde bile romanus yerine, özellikle avrupa'da başka başka mekan adları koyularak kullanılmaya devam edilmektedir
    büyük harfle yazılır çünkü küçük harfler yoktu o zamanlar. küçük harfler ortaya çıktıktan sonra bile ilk haliyle kaldı. eski roma bu simge olmaksızın düşünülemez.

  • batı'da siyasal düşünceler tarihi adlı eserde aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:

    "(senatus populus que romanus) onay belirtmek için anlaşmalar gibi devlet dokümanlarına basılan ve kamu binalarının duvarlarında yer alan spqr (senatus populus que romanus-senato ve roma halkı) ifadesi, senato ile halkın yönetime ortaklığına işaret ediyordu; fakat bu ortaklıkta baskın olan yönetici öge kuşkusuz se­nato'ydu. siyasal olarak yeni kurumlar or­ taya çıksa da, roma zengin toprak sahip­lerinin oligarşik yönetimi altındaydı.spqr ifadesi iki kesim arasındaki ortaklık kadar, ayrılığın ve kimin önde geldiğinin de bir işareti olarak görülmelidir: mülk sahibi sı­nıfların tamamıyla egemenliği altındaki senato ve ardından gelen halk. fakat ro­ma yönetimi, her ne kadar bir tarafın haki­miyeti altında olsa da, bu iki kesim arasın­daki istikrarsız denge üzerine kuruludur. roma'yı taşıyan bu istikrarsız denge, sos­yal ve ekonomik değişimlerin sonucu ola­rak sürekli bozulma tehlikesi geçirmiştir."