• kişinin doğum ayına ve içinde bulunduğu toplumun belirlediği başlangıç sınırlarına göre hayatının şekillenmesi hali.

    hemen açıklayayım. diyelim ki okullar en son 31 ağustos doğumluları 1. sınıf olarak kabul ediyor. bu sistemde 1 eylül doğumlu olanlar ile 30 ağustos doğumlu olanlar arasında neredeyse bir sene olmasına rağmen bu arkadaşlar aynı sınıflara düşünüyorlar. biri diğerinden neredeyse 1 sene daha gelişmiş olduğu için hocalarından daha çok ilgi, spor koçlarından daha fazla şans alıyorlar. bu da onların kendilerini başarılı hissetmeleri ve daha çok rekabet etmelerini sağlıyor. bunun sonucu olarak da kişinin doğum tarihi ve toplumunun belirlediği başlangıç zamanları kişinin hayatını doğrudan etkilemiş oluyor.

    kaynak

    m. gladwell, outliers: the story of success (little brown, 2008)

    s. levitt and s. dubner, superfreakonomics: global cooling, patriotic prostitutes, and why suicide bombers should buy life ınsurance (william morrow, 2009).

    e. dhuey and s. lipscomb, "what makes a leader? relative age and high school leadership," economic educational review 27 (2008): 173;

    d. lawlor et al., "season of birth and childhood ıntelligence: findings from the aberdeen children of the 1950s cohort study," british journal of educational psychology 76 (2006): 481;

    a. thompson, r. barnsley, and j. battle, "the relative age effect and the development of self-esteem," educational research 46 (2004): 313.