• uyku ihtiyacımız yaşa göre değişiklik gösteriyor. ihtiyacımız olan uyku süresi national sleep foundation'a göre okul çağına kadar (6 yaş) 10 saat ve üstüne çıkarken genç yetişkin ve yetişkinler için 7-9 saat arası optimal süre. (1)

    bu durumda ortalama 8 saat uykuya ihtiyacımız olduğunu varsayıyoruz ama bu herkes için geçerli değil. maastricht university'den dr. merijn van de laar çoğu insan için 4.5 ila 5 saatlik uykunun yeterli olduğunu söylüyor. bu noktada bilmemiz gereken; uykunun aralıksız tek bir kesit ya da derin başlayıp sonra hafifleşen bir süreç olmadığı. uyku; derin uyku ve rem safhalarından oluşuyor. vücudumuzun hem fizyolojik hem de beyin aktiviteleri açısından yenilendiği süreç ise 4.5-5 saatlik derin uyku safhası. peki neden light sleep safhaları var? buna evrimsel açıdan bakarak cevap bulabiliriz. yalnızca 5 saatlik bir derin uyku uyuyor olsaydık bu sürede uyanmak daha zor olurdu; bu da tehlikeli ortamlarda uyumak zorunda kalan atalarımızı savunmasız hale getirirdi. (2)

    bazılarımızın 8 saatten az uyuyarak zinde hissettiği ve sağlıklı kaldığı da bir gerçek. çünkü uyku sürelerimizi etkileyen genler var. 2009 yılında uc san francisco scientists, yaptıkları bir araştırmada dec2 dedikleri "kısa uyku geni"ni keşfediyorlar. bu gene sahip insanlar 6 saatlik uykuyla en az 8 saat uyuyanlar kadar zinde hissedebiliyorlar. daha sonra 2019 yılında aynı araştırmacılar adrb1 dedikleri bir başka geni keşfediyorlar. benzer etkileri olan bu gene sahip insanlar daha az uykuyla yetiniyorlar ve dahası bu insanların daha iyimser, daha enerjik ve çoklu göreve daha yatkın oldukları gözleniyor. (3)

    kaynak:
    1- suni, e.(2022, august 29). how much sleep do we really need.sleep foundation. sleep foundation
    2- universal-sci. (2021, august).why you don't actually need 8 hours of sleep per night.sleep
    3- alvarez, j. (2019, august 28). after 10-year search scientists find second short sleep gene.short sleep gene