• italyan düşünür. prens kitabı ile lorenzo de medici'ye politik öğütler verir. günümüzde makyavelizm amaca ulaşan yolda her şeyi mübah gören insanların eylemlerini açıklamak amacıyla, pejoratif bir anlamda kullanılır.

    benim için machiavelli'nin ilginç özelliği şu; meşhur gladyatör filmini izledikten daha çok geçmemişken okuduğum bir metni olan 'savaş sanatı'nda rastladığım bir metin var.

    bu metinde tartışmacılardan biri olan fabrizio, mesleği askerlik olan kişilerden kurulmuş ordunun önemini anlatırken attilio isimli bir generalden bahsediyor. kartaca'yı neredeyes mağlup eden bu general, senatodan memleketine dönmek ve çiftçilik yapmak için izin istiyor. gladyatör filmindeki maximus karakteri ile benzerlik enteresan.

    attilio'ya dair başka bir kaynakta herhangi bir bilgi bulamadım. böyle bir kaynağı bilen veya bulan, bana da gösteren kişiye yüz bin afyon dinarı vereceğim.

  • tam adı niccolo di bernardo dei machiavelli'dir. 3 mayıs 1469 – 21 haziran 1527 yılları arasında yaşamıştır, boğa burcudur *. (bkz: boğa burcu erkeği)

    hakkında çok fazla ön yargı olduğundan önce bunları düzelterek başlamakta fayda var. öncelikle kendisi bir siyaset felsefecisi olarak tanınsa da oyun yazarı olduğu, şiirler yazdığı bilinmez. medici ailesi ile arası kötüdür diye bilinir. gerçekte ise machiavelli mediciler öncesinde de floransa'da önemli bir devlet adamıdır. mediciler yönetimi ele geçirince kendisinden şüphe duyarlar ve bir süre hapiste tutarlar. ancak machiavelli'nin iktidarın değil devletin adamı olduğu anlaşılınca işler değişir. onun oyunlarını izlemeye gider, sanat kariyerini desteklerler.

    söylevler ve hükümdar(prens) kitapları arasında büyük görüş farklılıkları olduğun söylense dahi cemal bali akal hocamız bunun gerçeği yansıtmadığını, machiavelli'nin külliyatı incelendiğinde aslında kendi içinde tutarlı ve tekrar eden temalar olduğunu söyler. bu temeları da talihin engelleyici rolü konusundaki karamsarlık, zaferi yarım bırakmamak gerekliliği (makyavelist şiddet), komşularla sıfır sorun, kendini tanımak ve gücünün sınırlarını iyi bilmektir.

    kendisini özetleyen şahane bir paragrafı yine akal'dan alıyorum: "machiavelli, yönetimi ve yöneticiyi modern siyasi-hukuki kavramlar bütünü içinde düşünmedi. o, şeylerin gerçek nedeni ardına düşüp, meşrulanmamış bir gücü iki yapılanma ve zihniyet arasındaki boşlukta, modernite-öncesinden moderniteye geçilirken beliren sıfır noktasında tüm çıplaklığı ile kavradı. "

    kaynak
    öztürk, a., & çevik, c. (ed.). (2022). kavramlar tarihi: özgürlük (1. bs). doğu batı yayınları. s199