• demokrasi düşmanı atinalı filozof. m.ö. 426-355 arasında yaşamıştır. soylu bir aileye mensuptur. perslere ve spartalılara yakınlığı ile bilindiği için demokrasi düşmanı ilan edilip şehirden sürülmüştür. o da sparta'ya gidip orada atinalılara karşı savaşmıştır.

    ksenophon'un demokrasiye ilk eleştirisi, demokrasinin uyumu bozuyor oluşudur. demokratik uluslar kendi içlerinde hiziplere bölünürler ve iç birlik parçalanır. bu arada konu buraya gelmişken (bkz: carl schmitt).

    üstelik her grup kendi çıkarı peşinde koşar ve bu kadar bencil insanlar arasında el değiştiren iktidar aslında halkın tiranlığına yol açar. bu arada konu buraya gelmişken (bkz: alexis de tocqueville).

    görevler için kura uygulaması ise başlı başına bir rezilliktir. yeteneksiz insanlara pozisyonlar verilir ve sadece bu bile demokrasinin ne kadar kötü olduğunu anlatmaya yeter.

    ksenophon açıkça oligarşiyi savunur ancak kendisi fakir bir grubun idaresini de kabul etmez. böylece kendisini doğrudan fakir düşmanı şeklinde tanımlamak uygundur.

    sonrasında sparta modelini (bkz: sparta nasıl bir polistir?) (bkz: sparta, spartan, lakonik) ve o da olmayacaksa kurallara bağlı bir monarkı önerir. ancak ciddiye alınmaz hatta sonrasında da başta söylediğimiz gibi şehirden kovulur.

    kaynak
    ağaoğulları, m. a., türk, d., yalçınkaya, a., yılmaz, z., & zabcı, f. (2012). sokrates'ten jakobenlere: batı'da siyasal düşünceler (3. bs). iletişim yayınları. sf.51