grup yorum

[linkler]
  • 1985 yılında kurulan protest müzik grubu.

    marmara ilef'ten birkaç öğrencinin kurduğu grubun ilk kadrosu metin kahraman, ali dağlar, orhan emek ve raşit çitim'dir. henüz albümleri çıkmadan sarıyer halk eğitim merkezinde şiirli müzikli bir oyunun şarkılarını yaparlar. daha sonra, hasan hüseyin demirel'li türk folklor kurumunda ufak ufak sahneye çıkmaya başlarlar, ilk büyük konserlerini 1986'da izmit'te verirler. aynı yılın sonlarında kayıtlarına amatör bir ruhla başlanan ilk albüm sıyrılıp gelen, metin kahraman, kemal sahir gürel, tuncay akdoğan, efkan şeşen, ayşegül yordam, gülbahar uluer, taci uslu ve erkan sevil kadrosuyla çıkar. çekirdek kadrodan sadece metin kahraman kalmıştır evet, zaman içinde bu ayrılıklar daha da artacak, 2000'lerde grup yorum'da 80'lerden kimse kalmayacaktır.

    ilk albüm "sıyrılıp gelen" ve hemen ertesi yıl çıkan "haziranda ölmek zor/berivan"; halen baskıları atlatamamış sol sosyalist hareketler için önemli bir ses kaynağı olmuştur. ilk albümlerde, ileriki dönemde grubun adıyla özdeşleşecek dhkp-c propagandası çok azdır (bazı şarkılarda ölüm orucunda ölenlerin adlarının geçmesi haricinde). bunun sebebi, liderleri henüz hapiste olan ve henüz çok etkin olamamış parti cephe yahut devrimci sol'un kendi derdine düşmüş olması mıydı bilmem; ama özellikle 1990'da çıkan "gel ki şafaklar tutuşsun" albümüne kadar örgütün etkisi öyle 90'lardaki albümler gibi değildir. 1989'da liderleri hapisten kaçmaya başlayan ve polislere suikastlar düzenleyerek adını duyuran dhkp-c 90'larda grubu sahiplenip propaganda aleti olarak kullanmaya başlar. ilerleyen dönemde de bu 80'lerdeki amatör ruhla albümlere emek verenler, efkan şeşenler (ki kendisi de 6 yıl hapis yatmıştır 12 eylül'de) hilmi yarayıcılar ilkay akkayalar kemal sahir güreller birer birer gruptan ayrılmış, yerlerine örgütün kalelerinde doğup büyümüş, sesi yahut sazı güzel gençler alınmış ve bugüne kadar böyle gelmiştir. örgüt'ün üyelerine doğrudan şarkılar yazılması, 1996 ölüm orucunda ölenler için koca bir albüm doldurulması, dhkp-c adına çağlayan adliyesini basıp savcı öldürenlerin ailelerinin konser sırasında telefonla aranması derken gündeme böyle gelmişlerdi.

    en son 2020'de grubun "konser yasağı" bahanesiyle ölüm orucu tutmaya başlaması ve helin bölek'le ibrahim gökçek isimli üyelerinin ölüm orucu esnasında ölümü (dhkp-c'nin en önemli eylemlerinden biri ölüm orucudur; kadroları ex olana kadar tutar sonra da adlarını bir yerlere verirler) son eylemleri oldu. halen konserleri yasaklı, kendileri de uzaktan konser veriyorlar. gerçi "kendileri" mi, yoksa grup yorum markasını kullanan son kişiler mi demeli bilmiyorum; malum en eski üyeler 20 yıllıktır, 90'larda 80'lerde dinleyenler bambaşka bir grup dinliyordu...

    kaynak: murat meriç'in bu yazısı.