• gözlemimce fantezilerin ve eşcinsel olmayan insanların deneyimlemeyeceğini düşündüğü bir tecrübe olduğundan bir merak ve espiri konusu olur. şaşırtıcı değildir çünkü heteroseksüel örneklerin kalıplarıyla iç içe yaşıyoruz. peşinden absürd ya da arkasında merak bulunduğunu düşündüğüm yargılar getirir.

    genellikle erkeklerin lezbiyen ilişkilerde bir tarafın muhakkak maskülen rolü üstleneceği gibi bir algısı bulunur. bu tarz ilişki örneklerinde, cinsel yöneliminden ziyade maskülen rolü biçilen bireyin cinsiyetiyle ilişkisinden kaynaklıdır. bir de hemcinslerinin eşcinselliği gurur meselesidir. bir karşılaştırma yapılması dokunur. bazıları tarafından çoğu zaman eşcinseller 'erkek' olarak görülmezler.

    hatta çoğu kişi panseksüellerle, biseksüellerle ya da gender-fluid insanlarla karşılaştığında afallarlar çünkü tahmin etmekte zorlanırlar. biseksüel erkekler gay değildir ya da biseksüel kadınlar heteroseksüeldir gibi yanılgılar da izler bunu.

    bir de daha da cinsel yaşama girildiğinde kimin dominant olduğu ya da maskülen olanın kesin dominant bir karakter olduğuyla ilgili varsayımlarda bulunulur, muhabbetler edilir. halbuki bu varsayım çoğunlukla heteroseksüel ilişkilerde yapılmaz ve erkeğin dominant ve yönlendirici karaktere sahip olduğu düşünülür. bunun da ötesinde, lezbiyenlerin aslında heteroseksüel olduğu, doğru kişiyle tanışmadığından 'düzeltilebilecek' olduklarını düşünen insanlar da (ben mankafa demeyi kişisel olarak tercih ediyorum) mevcuttur.

    son örnekten bağımsız olarak, erkeklerde bu durum fanteziyi erotik videolarla tamamlar, en sondaki açıklamamla da aydınlanır diye düşünüyorum.

    kadınlarda ise bu durum eşcinsel bir erkekle karşılaştıklarında hemen stereotipik yakın arkadaş edineceği düşüncesiyle gerçekleşir. özellikle de erkeklerin maskülen taraf aramasıyla aynı şekilde gerçekleşmese de gerçekten feminen davrandıklarını düşündükleri bireyler üzerinden bu böyledir. daha sosyal başlar bu süreç.

    maskülen olduklarını düşündükleri kişiler gay değildir gözlerde, şaşırma konusudur. ve evet, kadınlarda da bu bir fantezi şeklinde gerçekleşebilir.

    detaylı bir konu olsa da japonya'da çıkmış yaoi/shounen ai adında bir manga türü vardır ki sadece 'genellikle' erkek erkeğe ilişkilerin anlatıldığı mangalardır ve en büyük okuyucu kitlesi kadınlardır. bu tür 80'lerden beri vardır. bir başka versiyonu da yine 'genellikle' kadınların ilişkisini anlatan yuri/shojo ai mangalardır.
    (genellikle dememin nedeni bazen bu cinsiyetlerin değişmesinden ve çoğalmasındandır)

    okuduğum bir makaleye göre kadınların yaoi okumalarının nedeni gündelik hayatlarındaki 'kadınlık' görevlerini ve benliklerini bir süreliğine kenara ayırıp erkeklerin gözünden başka bir dünyada zaman geçirmeleriyle alakalıydı. çünkü bu mangalarda da çoğunlukla iki taraftan biri muhakkak daha feminen çizilir ve daha duygusaldır. en azından geleneksel eski mangalar için bu söylenebilir.

    erkekler, kadınların gözlerinde idealize edilmiş versiyonları şeklinde yer alır. bu aynı 'kadınlar tarafından yazılmış' erkek roman karakterleriyle eştir. bu da kadınların kendilerine bu dinamikte bir yer bulmaları için imkan sunar.

    peki burada aynı sorgulamayı erkekler için de yapmalıyım. lezbiyen ilişkilerde maskülen bir rol aramaları süregelmiş heteroseksüel dinamiğin iziyle kendilerine bir yer aramak mıdır? farklı olduğunu düşünmüyorum.

    aynı zamanda kafalarda bir erkek ve kadının arkadaş olamayacağı o kadar kesindir ki (bunun için artı bir tartışmayı başka görüşleri duymak adına açmayı çok isterim) (bkz: !kadın ve erkek arkadaş olabilir mi?) bir kadının kendinden hoşlanmayacağını öğrendiği bir erkeği hemen yakın arkadaş edinmesi ya da bir erkeğin ondan hoşlanmayacağını bildiği bir kadınla yine arkadaş olması kaçınılmaz gözükmektedir.

    ayrıca biz insanların insan ilişkilerine burnumuzu sokup cinsel ilişkilerdeki dinamiklerine kadar inmemizden kaynaklanan bir hatadır eşcinsel olmayanların gözünde canlanan eşcinsellik portresi.

    kalıplaştırmak cinsel keşifteki insanların, çoğunlukla ergenlerin yolculuğunu ve deneyimlerini kötü etkiler, üstüne üstelik bu kalıplarla yaşadığımız toplumda kimliklerine bir de biz sorgu damgası vurmuş oluruz.

    not: son dönemde kavramların türeyişi/esneyişinden ve ifade etmenin yaygınlığından çoğu kişi bahsettiğim mangaları bilmekte ve muhakkak haberdar olmaktadır. her ne kadar porno edüstrisindeki ya da 'hentai' manga/animeler gibi off-limit konular içeren, kalıplaştıran mangalar bulunsa da ayrıyeten cinsiyet biçilmemiş roller de mevcut olup biçilse bile aynı heteroseksüel ilişkinin olduğu bir romanın mangalaştırılması gibi çokça kaliteli yerlerde mangalar bulunmaktadır.
    ben şahsen bunların yaygınlaştırılması ve desteklenmesi taraftarıyım. (ama netflix ya da spor ayakkabı markaları gibi onur ayında bunu reklamlaştırmak ya da queer-baiting aşk hikayeleri yaratıp desteklediğini söyleyerek ya da sadece eşcinsel olmayıp okuyan kesime hitaben değil.)

    güzel olduğunu düşündüğüm bir örnek: güney kore'de manga, manhwa'dır ve kendilerine özgü manga panellerinden daha farklı webtoon adlı eserleri bulunmaktadır. aynı zamanda uygulamasından da ismini alan bu manhwaların, yayınlandıkları webtoon gibi site ve uygulamalarda çokça lgbtq+ içeriği bulundurmaktadır. okuyucuları da bu bağlamda çokça çeşitlidir. (bkz: digital art'ın yükselişi) ile birlikte de muhteşem bir sanat ağına dönüşür. çünkü orijinal webtoonların dışında okuyucular da yapabiliyorsa kendi eserlerini yükleyebilmektedirler.

    not: sunulan eleştirilerin hiçbiri 'tüm' eşcinsel olmayan erkek ve kadınlar için değildir. spesifik olarak heteroseksüellik üzerinden incelenmiştir. herhangi bir kelime karışıklığı yaşandıysa lütfen uyarın.

  • rızası olan yetişkinlerin cinsel hayatı onları ilgilendirir. ama sadece cinsel kimlikleriyle kendini tanımlayan ve bu konu dışında iki satır konuşulamayacak laubali eşcinseller hakkında iyi düşünmüyorum.

  • doğal anomali.