• su ve balın maya eklenerek fermente edilmesiyle, bazen de meyvelerin de bu sürece eklenmesiyle yapılan tatlı alkollü içecek. dünyadaki göçebe olmayan hemen her kültürde bir çeşidini bulmak mümkündür.

    geçenlerde internetten verdiğim bal siparişinde başıma gelen bir talihsizliği bu içeceği yaparak lehime çevirmeye çalıştım.

    süreci anlatayım;

    baloncuklu naylona sarılmış kavanozdaki bal, kavanozun kargoda kırılmasıyla, ilk bakışta zayi olmuş gibi görünüyordu. çünkü minik cam parçaları yapışkan bir gıda olan balın içinde yiyen için tehlike yaratıyordu.

    cam parçaları olan balı suyla karıştırıp hafif ısıttım. ince bir kumaştan karışımı süzerek büyükçe bir şişeye aldım.

    içine bildiğimiz ekmek mayası ekledim. (bkz: saccharomyces cerevisiae) ucuna iğneyle birkaç delik açtığım pudrasız plastik eldivenini şişenin kapağının olması gereken yere geçirip birkaç gün ışıksız bir yerde beklettim.

    ilk fermentasyondan sonra karıştırıp tekrar süzerek hava kilidini tekrar taktım. eldivendeki şişkinliğin geçtiğini ve karışımın berraklaştığını (dibinde tortu kalması kaydıyla) görene kadar beklettim.

    bu sürecin sonunda şişeleyip iki ay kadar beklettiğim şarapları dün tatma fırsatım oldu. sonuç: lezzetinden bu kadar keyif alacağımı tahmin etmediğim tatlı bir kış içeceği.

    soğutarak tatmayı beklettiğim şişeyi yazın açacağım. tadım sonrası bu girdiyi de güncellemeyi umuyorum.

    not: bu tarifi yanlış yaparak bal sirkesi de elde edebilirsiniz.