• güzel adana'mızın sempatik simalarından birisi olan fotoğrafçı cengiz taltekin ve arkadaşları, uzun süre görüşmedikleri arkadaşlarıyla daha sık görüşebilmek ve bunu bir rutine oturtmak için, 2000'li yıllarda bir adet başlatıyorlar.

    kazancılar çarşısı civarındaki ciğercilerde, her aralık ayının ikinci cumartesi günü, rakı içilecek. anılar yâd edilecek. o yıl neler yapıldı? kime ne oldu? sevinçler, üzüntüler paylaşılacak.

    festival de buradan doğuyor. bu arkadaş grubunun adeti yıllar içinde büyüyor ve renkli, geniş bir sofraya dönüşüyor. 20.000 kişinin katıldığı bu olay, büyük saat civarına kurulan sofraların uzadıkça uzamasıyla beraber "dünya rakı festivali" adıyla kutlanmaya başlıyor. aynı zamanda müstesna bir gastronomi kenti olan adana'da, yemeğe eşlik eden rakı ve sohbetlerle kutlanan bu olaya akp hükümetinin kayıtsız kalması elbette olası değil.

    nitekim 2015 yılında bu durumdan rahatsız olan valilik, festivali yasaklıyor. festivalin ismi "kebap ve şalgam festivali" olarak değiştirilerek aynı formatta fakat kentin farklı yerlerinde düzenlenmeye devam ediyor. festivalin belli bir düzenleyicisi veya resmi bir sponsoru olmadığı için karşısında muhattap bulamayan hükümet, buna fena halde içerlemiş durumda. zira, halkın kendi iradesi ve isteğiyle rakı içmesi gibi durum pek alışılagelmiş değil.

    2019 yılında valilik daha sert yasaklar getiriyor ve muhalefetin, yasaklara itirazı sonrasında soylu'dan şöyle bir itiraz geliyor.
    "ne geleneklerimizde ne de herhangi bir durumla bu, örtüşebilir değildir"

    valilikten gelen açıklama ise daha enteresan:
    "sanki normal bir faaliyetmiş gibi festivalmiş gibi yapma teşebbüsünü çok olumsuz görüyoruz."

    cümlelerin saçmalığı ve şirazesi kaymış gramerleri bir yana, soylu ve aynı zihniyeti taşıyan insanlara şunu anlatmak gerekiyor*: rakı içmek geleneklerimizde yüzyıllardır var. adana veya anadolu'nun herhangi bir kenti, her duygusunda rakıyı masasında bulundurmuş insanların vatanıdır. soylu'nun veya akp'ye gönül vermiş insanların adetlerinde herhangi bir şeyin olmaması, gerçekleri değiştirmez. zaten onların gelenekleri onlara, bizim geleneklerimiz bizedir.

    rakıya eşlik eden en güzel içeceğin mucidi adana insanı; akp yokken içtiği rakıyı, şimdi de, 3-4 ay sonra akp hükümeti koltuklarını terkettiğinde de afiyetle ve edeple içecek, festivalini yasaklara rağmen yaşatacak, yeni festivaller var edecek, neşeli ve samimi karakterleri ile türkiye'nin bir rengi olmaya devam edecektir.

    şerefe!