• merhaba,

    geçirdiğimiz şubat ayında herkesin malumu olan büyük deprem felaketini yaşadık. yitirdiğimiz insanlarımız için duyulan tarifsiz acıyı biz de kalbimizde hissettik ve hissetmeye devam ediyoruz.

    deprem öncesindeki-sonrasındaki ihmalin bir daha yaşanmamasını, başka can kayıplarına ve acılara yol açmamasını diliyoruz. umuyoruz ki afet anlarındaki ve yapılaşma yönetimindeki basiretsizlik tek bir insanımızın hayatına daha mal olmasın.

    şubat ayında başlatmak istediğimiz reklam-sosyal medya kampanyalarını da bu sebeple ertelemiştik. mart itibariyle google-youtube ve sosyal medya platformlarında reklamlara başladık. elbette bunun sonuçlarını görmek için erken ancak, geri dönüşler ümit verici.

    sitenin başladığı ocak ayında gerçekleşen 100.000 ziyaret sayısı şubat ayında 250.000'e çıktı. bu, sözlüğümüzü türkiye'nin en çok ziyaret edilen 9519'uncu sitesi yapıyor. 2 ayda gelinen yerin, muadil sitelerden fersah fersah ileride olduğunu görüyor ve ulaşabildiğimiz kitlenin entelektüel çabaya gösterdiği ilgiyi umutla kutluyoruz.

    şubat ayında 241 yazar adayı teste girdi ve bunların 89 tanesi testi geçerek yazar olabildi. bu, toplam yazar sayımızı 224 yapmaktadır.

    bu verilerden şunu anlıyoruz; aktif olarak siteye giriş yapan yazarlar, girdi üretip katkıda bulundukları nispette okunuyor ve ziyaretçilerce değerlendiriliyor. bir küçük örnek olarak; instagram'da reklamı yapılan bir grup girdinin aldığı beğeni sayısının iki katı kadar kaydedilmesini verebiliriz. kaliteli arz, kendi talebini yaratıyor görünmektedir.

    tespit ettiğimiz iki de problem(?) var; bunların ilki: yazar olabilmiş kullanıcılar kolayca ve sıklıkla girdi oluşturmuyor ve başlık açmıyorlar. bunun sebebini, sözlüğün asıl amacına uygun ilerlemesi olarak görüyoruz. yani; fishermansfriend'in "ekşi ile denge oluşturmak" başlığında belirttiği üzre, iqsözlük yazarları herhangi bir konuda herhangi bir şey söylemekten ziyade "üzerine düşünülmüş" şeyleri paylaşmayı ve okumayı yeğliyorlar.

    bunun doğal sonucu şu olacaktır; başlıklarda az girdi olmasına rağmen, başlığa uğrayanlar üzerine düşünülmüş-kaynaklandırılmış yani, ciddiye alınmış metinlerle karşılaşacaklar. uzun vadede bu durumun sözlüğe ve yazarlarına büyük fayda sağlayacağını tahmin ediyoruz.

    ikinci problem ise şu; sözlüğün eğlenceli tarafı yeterince öne çıkarılamadı. yazarlar, hayta başlıklarda "ciddi" imajını riske atmaya yanaşmamakta. bu durumun süreç içerisinde kendiliğinden aşılacağı kanaatindeyiz.

    son olarak yazarları için de bir gelir modeli olarak tasarladığımız sözlüğün, bu pozitif meyille yükselmeye ve itibar görmeye devam ederse, 2023 sonuna gelmeden yazarlarıyla gelir paylaşabilecek seviyeye gelebileceğini tahmin ediyoruz.

    türkiye'de, doğru soruları sorup gerçek yanıtları arayanların, yaratımlarının maddi karşılığını görebildikleri "mekanı" olmak temel hedeflerimizden biridir.

    siteye emek veren, yazan, çizen, paylaşan bütün yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

    ilerleyen günlerde "rastgele" sekmesinin, favori bildiriminin ve kolaylaştırıcı düzenlemelerin yer aldığı "betadan çıkış"ın da sizleri mutlu edeceğini umuyoruz. lütfen bizimle, sorun ve önerilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

    mutlu günler dileriz.

  • haziran 2023 itibariyle de genel hakkında bilgilenmek isteriz.