• japonya'nın güneyindeki şikoku adası'nın küçük bir çiftçi köyünde çiftçi bir ailenin mensubu olarak 1913 yılında dünyaya gelmiştir. mikro-biyoloji alanında bitki pataloğu olarak öğrenimini tamamladıktan sonra uzun yıllar bitki hastalıkları üzerine çalışmıştır. yeni uygulanmaya başlanan batı bilimine bu hakimiyeti ona kısa sürede, yokohama limanından ülkeye girip çıkan bitkileri teste tabi tutma işinden sorumlu olduğu zirai gümrük denetçiliği görevini getirmiştir. yokohama gümrük bürosu'nun bitki denetleme bölümünde birkaç yıl çalıştıktan sonra, modern ziraat biliminin "mucizeleri" hakkında öğrendiği her şeyi sorgulamaya başlar ve insan medeniyetinin tüm "başarılarının" doğanın bütünlüğü karşısındaki acizliğini fark eder. insanın doğayı kontrol etme, hatta anlama çabasının nafile ve özünde yıkıcı olduğunu idrak ederek köyüne döner. burada doğal tarım üzerine deneysel çalışmalara başlar. fakat bu ilk deneyimi başarısızlıkla sonuçlanır.

    ikinci dünya savaşı arifesinde koçi vilayeti bitki hastalıkları ve böcek kontrolü araştırma şefi olarak görevlendirilir ve sekiz yıla yakın bir süreyle bu görevde kalır. savaşın ardından tekrar köyüne döner ve 55 dönümlük arazisinde yeniden doğal tarım çalışmalarına başlar. yıllarca süren denemeler ve birçok başarısızlığın ardından, doğayı gözleyip onun izinden giderek müdahaleyi en aza indirgediği doğal tarım yöntemine ulaşır. "hiçbir şey yapma tarımı" olarak nitelendirdiği bu yöntemle aldığı mahsul, toprağı zayıflatmadığı gibi, giderek japonya'nın en yüksek verimine denk bir seviyeye gelir. doğal tarım yöntemini bir hayat felsefesi olarak uygulayan fukuoka, yazdığı birçok kitap ve makalenin yanı sıra pek çok toplantı ve konferansa katılarak bu tarım yönteminin önemli sözcülerinden biri olur. doğal tarım çalışmalarını 95 yaşına dek yaşadığı çiftliğinde uygulamalı olarak genç kuşaklara aktaran fukuoka 2008 yılında hayata veda eder.

    kaos yayınları tarafından türkçe'ye çevrilen ve özellikle kırsala dönen insanlar için çok önemli kaynaklar olan iki kitabı:

    -doğal tarımın yolu: felsefesi ve uygulaması, kaos yayınları, 2013, 2. baskı
    -ekin sapı devrimi, kaos yayınları, 2016, 2. baskı

    aynı zamanda kendisini rehber bellemiş ve kırsala göçüp bu yöntemleri deneyimlemeyi ve yaşamlarını bu felsefeye göre sürdürmeyi yol edinmiş gençler tarafından, fukuoka'nın öğrencisi larry korn, panos manikis ve bu yöntemlerden faydalanan diğer kişilerle de iletişime geçilerek yazılarının, röportajlarının çevirilerinin yapıldığı ve deneyimlerin paylaşıldığı türkçe bir web sitesi:

    https://ekinsapidevrimi.org/

    fukuoka'nın doğal tarım gözlemleri ve teknik paylaşımlarının yanı sıra modern tarım eleştirileri, diğer ülkelerde yaptığı gözlemler, felsefesi görüşleri, zen budizmi, taoizm, doğa, tanrı vb. pek çok konuyu ele aldığı, henüz türkçe'ye çevrilmeyen ve dört gözle beklenen diğer kitaplarının ingilizce versiyonları:

    masanobu fukuoka, the road back to nature, regaining the paradise lost, japan publications, inc., tokyo and new york, 1987
    masanobu fukuoka, the ultimatum of god nature the one-straw revolution a recapitulation, shou shin sha (ısbn olmadan yayınlanmıştır), 1996
    sowing seeds in the desert: natural farming, global restoration, and ultimate food security, chelsea green publishing (editörü öğrencisi larry korn'dur), 2013

    bunların dışında henüz ingilizce'ye de çevirisi yapılmamış birçok eseri vardır. çoğu kitabını kendisi yayınlamıştır.

    fukuoka'nın the road back to nature kitabından, fikirlerine ve sorularına şu an hala katıldığım, her fukuoka cümlesi gibi basit ama etkili bulduğum bir küçük çeviri:

    https://ekinsapidevrimi.org/2017/05/15/bir-baris-mesaji/

    son olarak ekin sapı devrimi, köye dönüş bölümünden, daha önce okumuş olmama rağmen köye gelişimin başlarında iç sesimin tekrar edip durduğu ve zaman zaman tekrar gelen bir alıntı:

    "bu tarafta rıhtım var. diğer tarafta ise 4. iskele. eğer bu tarafta yaşam olduğunu düşünüyorsanız, o zaman ölüm diğer tarafta. eğer ölüm fikrinden kurtulmak isterseniz, kendinizi bu tarafta yaşam olduğu düşüncesinden kurtarmalısınız. yaşam ve ölüm birdir."

    (bkz: doğal tarım)
    (bkz: zen budizmi)
    (bkz: taoizm)