• 1923 yılında jean piaget tarafından ortaya atılan 4 aşamaya göre çocuklarda bilişsel gelişim aşağıdaki sıralamayla 4 aşamada gerçekleşir.

    1. aşama: sensorimotor aşaması: doğum ile 24 ay arası. düşünceler sadece çocuğun doğrudan hissedebileceği ve keşfedebileceği şeylerle ilgilidir. bu aşama esnasında , tipik olarak sekiz ay civarında, çocuklar "nesne sürekliliği"ni yani kendileri göremese bile bir nesnenin hala orada olduğunu keşfederler. bebek artık orada olmayan bir şeyin zihinsel görüntüsünü üretebilir.

    2. aşama: işlemsellik öncesi aşama: 2 yaş 7 yaş arası. çocuk önünde bariz örnekler olmaksızın dünyanın nasıl işlediği hakkında fikir sahibi olabilir. düşünceler giderek sembnolik hale gelir, hayal gücüne dayalı oyunlar çoğalır. mantık yürütme süreci sezgiseldir. mantık, sebep ve sonuç yoktur. bu dönemde çocuklar hacmin korunması mantığını anlayamazlar. aynı orandaki suyu çocuğun gözü önünde daha uzun bir kaba koyarsanız çocuk suyun arttığını düşünecektir.

    3. aşama: somut işlemsel aşama: 7-12 yaş arası. çocuklar mantıksal düşünür, farklı bardaklar aldatmacasına kanmazlar. öte yandan belli örneklerden yola çıkarak yapılan mantıksal genellemeler şüphelidir. soyut düşünce de hakeza. örneğin deyimler motomot yorumlanır. tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş demek yuvarlanan bir tencere ve bulunan bir tencere kapağından başka anlama gelmez.

    4. aşama: formel işlemsel aşama: ergenliğe kadar. yetişkinlere özgü soyutlama, mantık yürütme ve üstbiliş seyelerine yaklaşılmıştır.

    kaynak
    sapolsky, r. m. (2021). davranış: en iyi ve en kötü haliyle insan biyolojisi. pegasus yayınları.s.174-175