• 40 kuşağının çilekeş şairi.

    1920'de erzincan eğin'e bağlı çit köyünde doğar. 9 yaşındayken bir gözünü oyun oynarken kaybetmesi ve babasının ölümü üzerine annesi tüm aileyi toplar, ankara'ya gelin giden ablasının yanına yerleşirler. küçük enver'i de kazım karabekir'in şoförü olan eniştesi okutur, birinci sınıfı paralı bir okulda okur, kalan eğitim hayatını devlet okullarında tamamlar.

    1939'da dil tarih coğrafya fakültesi'ne giren enver gökçe burada türkoloji okur, bu yıllarda zaten bir köy çocuğu olmasının yanında halkbilim araştırmalarında da bulunur. şiir anlayışı da bu dönemde gelişir, halkbiliminden epey etkilenir. diğer yandan üniversite yılları şairin dil tarih'in solcularının arasına girdiği dönemdir, ilerici gençler derneği'nin kurucuları arasında yer aldığı için bir süre tutuklu kalır. gizli tkp içinde yer almış mıydı bilmiyorum ama arkadaşları ahmed arif ve şükran kurdakul gibi 1951'de başlayan büyük tkp davasından yakasını kurtaramaz. hapishanelerde ve sürgünde geçen yedi yılda fizik ve ruh sağlığı iyice bozulur, bir yandan maruz kaldığı ağır işkenceler öbür yanda işkenceye direnemediği için tüm arkadaşlarının onu dışlaması psikolojisini altüst eder. hapisten çıkınca sabıkası yüzünden iş te bulamaz, kemaliye'ye dönerek köyüne çekilir. burada kardeşlerinin yardımlarıyla yaşamını sürdürür. zaman zaman istanbul ve ankara'ya uğrayarak gazetelerde geçici işler yapar, derken ahmed arif gibi 60'larda yükselen sol dalganın şiirlerini keşfetmesiyle tekrar hatırlanır. tıpkı ahmed arif ve hasan hüseyin gibi halk edebiyatından konu ve mazmunlar yönünde etkilenmiş, ama nazım tiplerinde serbest nazma ve nazım hikmet'e bağlı kalmıştır. yıllar sonra enver gökçe'nin birçok şiirini ahmet kaya ve ezginin günlüğü de bestelemiştir.

    romatizma hastalığı giderek ağırlaşan ve rahatsızlık kalbine de vuran enver gökçe birkaç defa sendika tarafından yurtdışına tedaviye gönderilse de tedavilerden kesin bir sonuç alınamaz. 1970'lerde hayatını seyranbağları huzurevinde, muhtarlıktan aldığı fakirlik belgesiyle (bugünkü yeşil kart gibi bir şey) sürdürür. 19 kasım 1981'de ölür. ankara karşıyaka mezarlığı'nda idam edilmiş gençlerle beraber son uykusunu uyumaktadır.

    kaynak: yesevi sözlük.