• kylleneli hermes atlas'ın kızı maia ile zeus'un çocuğudur. hermes kelimesi grekçe "taş yığınından gelen" anlamına gelir. bu anlam bilinmeyen yerlerde yürüyen insanların yol bulmak için işaret olarak kullandığı taşlardan (herma) gelir. yeri gelmişlen kullanalım "iqsözlük bir herma'dır" nereye gideceğini bilmeyenler için bir işaret görevi görecektir.

    hermes'e devam edelim. seyyahların ve medeniyetin kenarında dolaşan yolcuların koruyucusu olan hermes taş yığınının içinde yaşayan ruhun ta kendisiydi. ancak arkadia'daki evinde yaşardı.

    bir özelliği de geceleri dolaşarak istediklerini alan hırsızların ve tüccarların koruyucusu olmasıdır. roma'daki adı merkürdür. ingilizce'deki merchant, commerce, sözcükleri hermes'in latincedeki karşılığından gelir.

    aynı zamanda tanrıların da habercisidir. ibrahimi dinlerdeki cebrail yani. doğal olarak da elçilerin koruyucusudur. elçiye zeval olmaz hermes'in öğütlerinden biri olabilir. aynı zamanda ticaret için, siyaset için, mesajları taşımak ve diplamasi için de retorik gerektiğinde aynı zamanda hatiplerin de tanrısıdır. devlet bahçeli'yi pek sevmez bence.*

    hermes'in son ve en özel görevi ölenlerin ruhlarını bu dünyadan hades'in evine kadar geçirmektir.

    son olarak ikinci adı argeiphontes yani argus 'u yenen tanrı'dır.

    kaynak
    powell b., klasik mitoloji, çev.sinan okan çavuş, bilge kültür sanat, 2018, istanbul.s.203