• devlet tiyatroları genel müdürlüğüne atanan ve çok tartışma çıkaran aktör. kimi "ülkücü diye istemiyorsunuz" diyor, kimi de "ne güzel oyuncu işte"... peki nedir? bugüne kadar devlet tiyatroları genel müdürlüğü yapan isimleri bir sayalım:

    muhsin ertuğrul: kurucu müdür, ayrıca tiyatronun geçen yüzyıldaki en büyük üstadı, yönetmenliği de yöneticiliği de bir numara.

    cevat memduh altar: müzikoloji profesörü, alanında epey yetkin bir uzman. ayrıca tiyatro dışından gelen tek müdür. henüz kurumun kendi yöneticilerini yetiştirme durumu yok herhalde (yıl 1951).

    cüneyt gökçer: hocaların hocası, yüzlerce talebe yetiştirmiş (aralarında bugünün saygın aktörleri aktrisleri de var), ankara devlet konservatuvarının mezunu ve hocası, bilkent tiyatro bölümünde kurucu başkan, rejisörlüğü ayrı bir zirvede (pavarotti ile kapışmış adam), oyunculuğu için de kral lear'i izleyin.

    ergin orbey: her ne kadar arzu film'deki rolleriyle hatırlansa da 1960'lardan beri oyun yönetmiş bir rejisör ve akademisyen kimliği ağır basan bir eğitmen, devlet konservatuarında hocalık yapmış, üstüne anadolu üniversitesinin güzel sanatlar bölümünün kurucusu.

    turgut özakman: kendisi aktör değil avukat, ama oyun yazarlığında da büyük bir üstat. piyesleri hâlen sergilenir ve beğeniyle izlenir.

    raik alnıaçık: rejisör kimliğiyle ön plana çıkmış. 30'dan fazla oyun sahnelemiş, ilk yönetmenliğinde yaşı 27.

    bozkurt kuruç: yılların yönetmeni, hem de ingiltere'de yönetmenlik okumuş, burslulardan. son zamanlarına kadar sahnedeydi. vefatından birkaç yıl önce ankara devlet tiyatrosunda suç ve ceza oynamıştı.

    mehmet ege: kurum dışından gelen ikinci müdür. zamanında kurumda oyunculuk vs yapmasına rağmen trt'de yetişmiş. liyakat bakımından en tartışmalılardan biri.

    yücel erten: almanya'da yönetmenlik okumuş, ankara devlet konservatuvarı ve dtcf tiyatro bölümünde hocalık yapmış, tam bir hoca.

    tamer levent: kurumun içinden plesibitle seçilmiş müdür. yurtiçi ve yurtdışında pek çok yerde ders vermiş, yönetmenlik yapmış. en son camdaki kız dizisinde de oynamıştı.

    avni dilligil: bir yolsuzluk davası sebebiyle görevden alınan tek müdür. diyarbakır devlet tiyatrosu müdürlüğü yapmış, kurumda yönetici olarak çalışmış.

    faruk günuğur: kurumda genel müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuş, yöneticilikten gelme bir isim. ayrıca aktörlüğü de var.

    lemi bilgin: akademik kökenli biri. odtü'de, hacettepe 'de, dtcf'de ders vermiş, ayrıca dt'de yöneticilik yapmış. oyunculuğu da gayet iyi, hatta tamer karadağlı gibi seslendirme de yapıyor.

    mine acar: akp'nin kuruma atadığı ilk genel müdür. çok tartışılmış, bir türlü benimsenmemişti. bu arada kendisi oyuncu değil dramaturg, kurumda da yönetici.

    mustafa kurt: kurumun bir önceki genel müdürü. adana devlet tiyatrosu müdürlüğü, genel müdürlükte başrejisörlük yapmış, pek popüler olmasa da kurumdan çıkmış biri.

    nejat birecik: kurum dışından gelen bir müdür, başka tiyatrolarda yöneticilik yapmış. iktidara yakınlığına rağmen çiğ davranışları (kültür bakanına eliyle yemek yedirirken poz vermişti) sebebiyle hızla görevden alınarak yerine tekrar mustafa kurt getirildi.

    ve şimdi de tamer karadağlı... birçok kişi onu çocuklar duymasın'daki toksikleşen rolüyle tanıyor. ama o role sığmayacak bir isim. amerika'da oyunculuk eğitimi almış (ayrıca kendisi motorcudur), ingilizceye aksanlara kadar hâkim, pek çok dizide oynamış, dublaj yapmış bir isim. gelin görün ki tiyatrodan kopmuş, son tiyatro oyunu 2010 tarihli. üstelik devlet tiyatrolarında 90'lardaki bir oyunu saymazsak deneyimi olmamış. devlette ve özel tiyatrolarda yönetmenlik deneyimi 0. saydığımız isimlerinse hemen hepsi devlet tiyatrolarında yönetmen, bir kısmı dt'de çeşitli idari görevlerde bulunmuş... bu anlamda tamer karadağlı'nın liyakatsiz olmasa da teamül dışı bir atama olduğu çok açık. kurum dışından gelme saydığımız (henüz dt'nin kendi kadrolarının yetişmediği dönem diye cevat memduh'u mazur görürsek) üçüncü müdür. ve bu üç atamada da siyasi bağlantılar söz konusu. mehmet ege, kurumun bağlı olduğu kültür bakanlığında bürokrat olup dönemin bakanı fikri sağlar'a yakın biriydi. nejat birecik, devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi tartışmalarında hükümet görüşünün başlıca sözcüsüydü. ve tamer karadağlı, gezi eylemlerini desteklediği halde zamanla birçok ülkücü gibi cumhur ittifakının makbul aktörlerinden biri oldu. bunu da bildikleri için "siz pkk'lısınız, ülkücü diye istemiyorsunuz" diye ağlıyorlar ya...