• daniel cohen'in 'you cannot judge an argument by its closure' adlı makalesinden esinle isimlendirdiğim mantık safsatası. retorik bir manevradan besleniyor, şöyle:

    iddia sahibi uzun ve kolayca anlaşılamayacak bir metin ortaya koyduktan sonra, sonuç kısmında ispatlanmış veya doğruluğuna kolayca kanaat getirilebilecek bir argümanla kapanış yapar.

    böylece başta ortaya koyduğu argümanların da geçerliliğini teyit ettirmeyi amaçlar. bu safsatanın tersi olarak da ileride, ex initio ya da in the beginning safsatasını önereceğim.

    örnek:

    --spoiler--

    vüdudumuzda otuz sekiz merkez bulunur, hanife'ciğim. bunlardan altısı fiziksel merkezlerdir. bir tanesi joker merkezdir. normalde otuz yedi merkez artı bir olarak şey yapılır. otuz yedi merkez, beşi fizikselse bunların: el merkezi, kol merkezi, diz merkezi, sırt merkezi... diye gider şimdi çok uzun, sayamayacağım yani...

    32 merkez de spiritüel dediğimiz merkezlerdir, ki bu vücudumuzun iç duyum kuytularında biriken fazla enerji ile -vücudu büyük bir iş merkezi olarak düşün ve yönetim kadrosuna yerleştir bu iç duyum kuytu/sıvılarını-. şimdi diyelim ki dizini çarptın bir yere, normalde tıp ne yapar? diyelim ki dizin yarıldı, pansuman yapar-sarar. ya da dizin çok ağrıyor, ağrı kesici verir. ama aslolan nedir?

    şudur: bizim iç duyum merkezlerimizden bir tanesi: ensede bulunur. ensedeki bir kas acıya olan direnci körükleyen bir kastır. yani sen şu kası, çıt çıt böyle sıkıp sıkıp bırakırsan acı anında şak diye kesilir, biter.

    yani şimdi bu bilim biliyor. sen bilmezsin, sen bilmezsin, ben bilmem - hadi ben bilirim de neyse hadi ben de bilmem- ama bilim biliyor bunu. anlatabildim mi? neden kimseye söylenmiyor bu? ha? ruhsal bütünlüğünü oluşturmandan korkuyorlar çünkü. buse'ciğim, senin, senin, benim. anlatabiliyor muyum?

    sonuç olarak; sağlık hizmetlerinin ticarileşmesinin hastaneleri de kâr amaçlayan birer işletme hâline getirdiği hepimizin malumu olan bir şey. bu yüzden ruhsal bütünlüğü yakalamak açısından, anlattığım su götürmez gerçekleri de gözeterek hayatımızı düzenlemeliyiz.

    --spoiler--

    kaynak:
    daniel h. cohen. ınformal logic, vol. 42, no. 4 (2022), pp. 669–684.