• eleştirel, kapsayıcı aklı işleterek en büyük dikkatle yazılması gereken metinler.

    hangi devlet olursa olsun, egemen olduğu toprak parçası üzerinde anaysaya aykırı fiillerin işlenmemesini* temin etmekle mesuldür. bunu temin eden devlet kurumları (yargı-bürokrasi-kolluk kuvvetleri-denetleme mekanizmaları) kurmak, yaşatmak, amacına uygun bir şekilde güçlendirmekle anayasa, onu ortaya çıkaran iradenin amacına ulaşmasını sağlar.

    demokratik toplumlarda bu iradenin, anayasadan etkilenecek insanlar(halk) iradesi olması idealdir. eğer bu gerçekleşir ve asgari müşterekte uzlaşan insanlar kendi hayatlarını sınırları dahilinde yaşayacakları anayasayı bir toplum sözleşmesi şekliyle benimserler ve devlet kurumları aracılığıyla uygularlarsa, o devlet sınırları içinde halkın egemenliğinden söz edilebilir.

    ne yazık ki işlerin ters gittiği dönemlerde bile ülkemizdeki en büyük tartışmalar politikacıların daha önce izledikleri siyasalar, politik müttefikleri, kişisel inançları veya soyları hakkındadır.

    halbuki anayasanın çağa uygun ve mükemmele en yakın halinin hazırlanması ve uygulanması, büyük değişim vaatlerinin ve gündemin en başında olmalıdır.