• akp'nin ilk defa oy kaybettiği seçim. ayrıca davos olayıyla "vatan kurtaran aslan" moduna giren akp için iyi bir uyarı olmuş, chp'lilerin "tamam bir sonraki genel seçimde iktidarız" demelerine vesile olmuştu. sonuçta uyarı yerine gitti mi bilmem, ama chp'nin bir dahaki sevinci için 10 sene beklemesi gerekecekti (2015 haziranındaki buruk sevinci saymaz isek).

    ysk kayıtlarına göre yüzde 38 oranında oyla seçimi birinci bitirmiş olan akp'nin bu rakamı, 1 buçuk yıldır kafalara vurup durdukları "yüzde 47"den 9 puan alttaydı. seçimin ikincisi olan deniz baykal'lı cumhuriyet halk partisi ise yüzde 23 ile bir buçuk yılda yaklaşık 2 puan yükselmişti. lider değiştirmemesine rağmen bir yükseliş trendine giren mhp ise yüzde 16 oy ile üçüncülük kürsüsüne çıkmıştı. diğer taraftan il bazında 81 ilin 45'inde akp bayrağı göndere çekilmişken, hepsi denize kıyısı olan 13 ilde (antalya, artvin, aydın, çanakkale, edirne, giresun, mersin, izmir, kırklareli, muğla, sinop, tekirdağ, zonguldak) chp (ki akdeniz hatay hariç tamamen kırmızıya ve mhp laciverdine boyanmıştı o günlerde), 10 ilde (adana, balıkesir, gümüşhane, ısparta, kastamonu, manisa, uşak, bartın, karabük, osmaniye) mhp, güneydoğudaki 8 ilde (diyarbakır, hakkari, siirt, tunceli, van, batman, şırnak, ığdır) dtp (hdp'nin o zamanki versiyonu), şanlıurfa'da saadet partisi'nden seçime giren ahmet eşref fakıbaba, sivas'ta bbp adayı doğan ürgüp (son anda muhsin yazıcıoğlu'nun ölmesiyle sürpriz bir zafer olmuştu), yalova'da o sırada dyp'den seçime giren yakup koçal, eskişehir ve ordu'daysa dsp adayları yılmaz büyükerşen ve seyit torun ipi göğüslemişlerdi. kazanan adaylardan urfa ve yalova adayları daha sonra genel başkanlarıyla beraber akp'ye, dsp'ninkilerse chp'ye katılacaktı. vikinin şu haritası sonuçları gösteriyor.

    chp bu seçimde özellikle istanbul ve ankara'da kemal kılıçdaroğlu'na güveniyordu. daha önce iki akp yöneticisi hakkındaki irtikap belgelerini yayınlayıp onların görevden alınmasını sağlayan; melih gökçek'i de epey sinirlendiren kılıçdaroğlu'ndan çok şey bekleniyor, istanbul adayı olarak kadir topbaş'ı geçebileceği, ankara'da yarattığı etkininse eski büyükşehir belediye başkanı (ve yıllar sonra chp'ce affedilmiş olan) murat karayalçın'a yarayacağı hesaplanıyordu. sonuçta iki ilde de chp kazanamadı. ankara'daysa sonraki seçimlerde sıkça dolanacak olan "hile" şayiası ilk defa ortaya çıktı . bunun dışında artık "kalesi" olarak anılan muğla, çanakkale, kırklareli ve izmir'i kolayca kazanan chp, büyük bir sürpriz olarak antalya'nın akp'li belediye başkanı menderes türel'i de devirmeyi başarmıştı. nitekim recep tayyip erdoğan da balkon konuşmasından evvel bu konuda "şaşkınlığını" belirtmişti. ayrıca aydın'da, 1977'den beri ilk defa bir chp'li başkan çıkmıştı: topuklu çizmeli efe özlem çerçioğlu...
    seçimden sonra akp bir ay içinde bir hükümet revizyonuyla yoluna devam ederken, chp moral depolamıştı. ertesi yıl baykal bir kasetle yerinden kalkmaya zorlanınca kemal kılıçdaroğlu'nun ilk akla gelmesi de bu dönemin bir yansıması olacaktı..