• 2006'da başlayan kobra takibi ve a takımı benzeri dizi. en basit karı koca kavgasından en büyük mafya babalarına kafa tutan 6-7 komiserin maceralarını anlatır.

    bu dizi başladığı zaman;

    * ahmet necdet sezer cumhurbaşkanıydı.
    * akp liberallerle barışık bir "muhafazakar demokrat" imaj çiziyordu. bugünkü deva, gelecek ve kısmen iyi partilerin birçok kadrosuna sahipti.
    * chp ulusalcıların elinde beton partiydi, hdp'nin o zamanki öncülü dtp ise meclise bağımsız adaylarla girebiliyordu. kemal kılıçdaroğlu düz mebusken selahattin demirtaş yerine abisi nurettin tanınıyordu.
    * mhp meclis dışındaydı ama anap ve dyp henüz meclisteydi. anap'ın başında erkan mumcu, dyp'de ağar vardı.
    * bazıları halen genelkurmay'dan medet umuyordu, anayasa mahkemesi'nin başında bir kadın * vardı ve bu iki kurum da hükümetle zıtlaşmaktaydı.
    * kadir abi ve melih gökçek prime dönemlerinde idi, mansur yavaş'ı sadece beypazarlılar tanırken ekrem imamoğlu genç bir işadamı olarak bile tanınmıyordu.
    * ırak'ta savaş sürüyordu ama yeni rejim oturmuştu. saddam hüseyin hapiste ipinin çekilmesini (30 aralık 2006) bekliyordu. libya ve suriye'de kaddafi ve beşar esad gücün zirvesindelerdi.
    * ingiltere'de son işçi partili başbakanlardan tony blair vardı. amerikan başkanı sürekli dalga geçilen küçük bush idi. rusya ve putin'in adı bugünkü kadar korkuyla anılmıyordu, osetya bile işgal edilmemişti.
    * covid-19 yoktu. sars ve kuş gribinden çok korkulsa da etkileri lokal kalmıştı.
    * ekonomi 2001 ımf kriterleri sağolsun iyiydi. dolar ve euro düşük olup hemen herkesin altında araba cebinde telefon vardı, hatta kolaylıkla alınabiliyorlardı.
    * akıllı telefonlar hayaldi. kameralı ve tuşlu cep telefonları bile yeni yeni yayılmaya başlamıştı. iphone falan nerede, sektörde lider nokia idi keza lcd ve plazma türü televizyonlar da yeni yeni yaygınlaşıyordu ama hâlen tüplü 55 ekran beko televizyonlar hayata hâkimdi.

    * bilgisayar yavaş yavaş yayılıyordu ama evlerde çoğunlukla tüplü monitörlü desktoplar vardı. laptop'lar şirketlerden zimmetle alınıyordu. wi-fi'yi geçtim internet bant genişliği ve hızı bile yeni yeni artıyordu, eski çevirmeli modemler kullanımdan kalkalı çok olmamıştı.

    * otomobil lüks olmaktan çıkmıştı, bizim okulun hademesi bile araba sahibiydi. kuş serisinin üretimi 2001'de bitmişti, sayıları yavaş yavaş azalsa da istanbul'da halen taksilerin önemli bir kısmını oluşturuyorlardı (ankara ve diğer şehirleri siz düşünün). elektrikli araç vs yoktu, lpg bile taksiler başta olmak üzere eski arabalara takılıyordu.

    * galatasaray son şampiyondu, hakan şükür kraldı, hasan şaş gözlerini patlatarak kavga ederken bugünün teknik adamları okan, sergen, ibrahim üzülmez, tamer tuna futbola devam ediyorlardı. sergen beşiktaş'tan yeni ayrılmış, tümer olayı beşiktaş ve fenerbahçe'nin arasını iyice açmıştı.

    * rtük kuralları yavaş yavaş sıkılaşıyordu. sigara yeni yeni sansür yemeye başlamıştı ama içkiyi rahatlıkla görüyorduk, nerede kaldı adının bile sansür yemesi. kral tv aşırı erotik yayınlar yapamasa da yaz geldi mi havuz başında bikinili kadınlarla klipler çekme furyası sürüyordu. avrupa yakası ortamı kasıp kavuruyor, burhan altıntop taklitleri herkesin ağzına yapışıyordu. kurtlar vadisi de yeni bitmişti.

    bugünden bakınca ne büyük nostalji değil mi? işte bu zamanda başlayan arka sokaklar tam 16 sezon kesintisiz yayınlanmayı başardı. birkaç kez günü değişti, reytingleri düştü ama nice iddialı dizi ve programa kafa tuttu, çoğuna da ezilmedi. 2015'te sezon sonu final diye yayınlandı, ertesi sezon tekrar başladı ve yine bitmedi... kaynanalar'ın 30 yılda çektiğinden fazla bölüm çekti (600 küsur), bizimkiler'in rekorunu çoktan kırdı. ve hâlen yeniden başlayabileceği söyleniyor.